Subkulturni festival bo v naslednjih sedmih dneh pa po vseh državi in tudi onkraj meje prinesel nastope 140 skupin iz 27 držav.

Za otvoritveni dogodek bosta poskrbela Um & Kuna Freestyle Show v družbi umetniškega vodje festivala Matija Solceta. Foto: UM & KUNA Freestyle Show
Za otvoritveni dogodek bosta poskrbela Um & Kuna Freestyle Show v družbi umetniškega vodje festivala Matija Solceta. Foto: UM & KUNA Freestyle Show

Poleg intimnih sobnih dogodkov bo Kavč Festival potekal tudi po ljubljanskih klubih in številnih drugih slovenskih mestih ter ponovno tudi v Trstu. Program je žanrsko in zvrstno širok – slišati bo mogoče različne glasbene zvrsti, od etna do jazza, ter doživeti različne dogodke, od performansov, uličnega gledališča do lutkovnih predstav. Skupno se bo zvrstilo okoli 230 dogodkov.

Umetniški vodja festivala Matija Solce meni, da mora biti umetnost dostopna vsak dan, umetniki pa imeti možnost, da lahko povsod pokažejo svojo ustvarjalnost. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Umetniški vodja festivala Matija Solce meni, da mora biti umetnost dostopna vsak dan, umetniki pa imeti možnost, da lahko povsod pokažejo svojo ustvarjalnost. Foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Začelo se bo danes ob 18.00 na Krekovem trgu v Ljubljani, ko bo glasba zadonela s strehe gasilskega starodobnika, sočasno pa bo program potekal v Daktariju, Kljukcu in Čoklu. Ob 21.00 se bo nadaljevalo v Cukrarni. Prvi večer se bo odvil v znamenju zasedb in izvajalcev: Um & Kuna Freestyle Show feat. Matija Solce, Cloudyah (Čokl), Trio Hupsala (Daktari), Dimigrant (Kljukec), Kolektiv AFT (Študentovska 3) ter Grlenice in Fekete Seretlek (Cukrarna).

V oddaji Prva vrsta
Festival bo cel teden kot medijski partner spremljal tudi Prvi program Radia Slovenija, ki bo v neposrednih prenosih štiri koncerte "ponesel" tudi v vaše domove. Radijski kolegi bodo festival spremljali cel teden, posebej aktivno pa se bodo vključili v del Kavč Live in v oddaji Prva vrsta prenašali štiri koncerte: zasedbe Fekete Seretlek (torek, 19. marec, ob 12.15, knjigarna Sanje), Martina Ladike (sreda, 20. marec, ob 12.15, Studio 13, Studio 13 Radio Slovenija), El Revire Duo (četrtek, 21. marec, ob 12.15, knjigarna Sanje) in Regina Mänd in Andreas Krambias (petek, 22. marec, ob 11.00 Studio Hendrix, Koper). Koncertom bo tako mogoče prisluhniti v neposrednem avdio- ali videoprenosu na spletni strani Prvega programa ali MMC-ja.

Umetnost mora biti dostopna vsak dan
Letošnji kavč je največji doslej, pravi umetniški vodja festivala Matija Solce. V ozadju je tudi največja selekcija doslej, tako da Solce meni, da ima letošnja izvedba tudi najboljši program do zdaj. Kot je dodal, se je festival v letih svojega delovanja že razvil v svojevrstno gibanje. Festival si želijo organizirati tako, da bi potekal samodejno. Prav tako si organizatorji želijo, da bi se tovrstni dogodki, kot jih ponuja Kavč festival, odvijali čez vse leto v vseh možnih prostorih in tudi globalno.

"Da opolnomočimo ljudi, (...) da sami začnejo organizirati v nekonvencionalnih prostorih umetnost," razmišlja. Sam je prepričan, da mora umetnost biti nekaj vsakdanjega in dostopna vsak dan, umetniki pa hkrati imeti možnost, da lahko povsod pokažejo svojo ustvarjalnost. "Umetnost mora biti angažirana in v tem smislu mora biti tudi prilagodljiva," je prepričan.

Fekete Seretlek (Kavč festival 2024)

Kavč festival poteka kot intervencija v javni prostor prek sklopa Halo Muska, ko bo mogoče v Ljubljani naročiti glasbo k sebi domov ali v sosesko, kot radio z naslovom Kavč Live, ki bo med torkom in petkom ponudil štiri akustične koncerte, ter kot socialno angažirana platforma Kavč za vse, saj se bo festival dogajal tudi v zaporih, domovih za starejše občane in migrantskih centrih.

Brezplačne vstopnice za dogodke na domačih kavčih in najrazličnejših skritih lokacijah ter za Halo Musko kot dopoldansko podoknico na premičnem odru gasilskega oldtajmerja so na voljo na spletni strani festivala. Zaželen je sicer prostovoljni prispevek, ki gre v klobuk umetnikov, in se giblje okoli desetih evrov. Festival koordinira maloštevilna ekipa prostovoljcev festivala Plavajoči Grad.