Izvedli jih bodo mednarodni solisti ter Orkester in Zbor Slovenske filharmonije pod taktirko Barta van Reyna. Z osmimi koncerti bo festival potekal še v viteški dvorani Križank in Cankarjevem domu.

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. Foto: Festival Ljubljana
Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. Foto: Festival Ljubljana

Na prvem večeru bodo zazveneli Bachova kantata za zbor, Ferrandinijeva solistična kantata za mezzosopran ter Händlovo delo za zbor in soliste Dixit Dominus. Filharmoničnemu orkestru in zboru, ki ga bo vodil belgijski dirigent Bart van Reyn, se bodo kot solistke pridružile sopranistki Julie Doyle in Griet De Geyter ter mezzosopranistka Barbara Kozelj, piše v sporočilu za javnost.

V nadaljevanju se bo predstavilo nekaj pianistov, najprej 30. januarja klavirski duo, v katerem od leta 2006 nastopata italijanska virtuoza na črno-belih tipkah Sergio Marchegiani in Marco Schiavo, 31. januarja Janos Balazs, ki po besedah organizatorjev velja za enega najuspešnejših in najbolj priznanih madžarskih pianistov, ter 2. februarja francoski pianist Nicolas Bourdoncle.

Medtem bo 1. februarja portugalska pianistka Maria Joao Pires izvedla Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in brazilskim dirigentom Ricardom Castrom. Velja za eno najboljših interpretk Beethovnovih in Mozartovih del, v svoji karieri pa je nastopila z vsemi največjimi orkestri, kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki, Kraljevi orkester Concertgebouw, Londonski kraljevi filharmonični orkester, Pariška filharmonija in Simfonični orkester iz Bostona.

Portugalska pianistka Maria Joao Pires. Foto: Festival Ljubljana
Portugalska pianistka Maria Joao Pires. Foto: Festival Ljubljana

Tretjega februarja bo na sporedu koncert opernih arij z Josephom Callejo. Na Malti rojeni tenorist interpretira dela francoskih skladateljev ter velike lirične in veristične tenorske vloge. Nastopil je na odrih svetovnih opernih hiš in sodeloval z umetniki, kot so Ana Netrebko, Placido Domingo, Rolando Villazon in Ricardo Chailly. Na Zimskem festivalu bo nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marciana.

Predzadnji koncert 4. februarja bo izvedel mladi pianist Nejc Kamplet, ki se mu bo na violini in z vokalom pridružila mlada ruska glasbenica Maria Andreeva. Sklepni koncert festivala 5. februarja pa bo v znamenju znamenitega Mozartovega Rekviema, ki ga bodo poustvarili Simfonični orkester RTV Slovenija, Zbor Slovenske filharmonije, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in solisti pod vodstvom francoskega dirigenta Yana Pascala Torteliera.

Peti Zimski festival je Festival Ljubljana pripravil po lanski odpovedi zaradi epidemioloških razmer.