José Carreras bo 10. marca tretjič nastopil pred slovenskim občinstvom. V Stožicah bo nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
José Carreras bo 10. marca tretjič nastopil pred slovenskim občinstvom. V Stožicah bo nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Skupaj pri nas niso nikoli nastopili, so pa posamično, Pavarotti in Domingo sta gostovala le enkrat, Carreras pa bo že tretjič, to bo 10. marca v Stožicah s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

OPUS

- Intervju s Josejem Carrerasom
- Valentina Turcu in Smrt v Benetkah
- Vito Žuraj in Berlinska filharmonija

Nocoj ob 23.00 na 1. program TV Slovenija

José Carreras, ki velja za enega najlepših liričnih tenorjev, je pred tremi desetletji, ko je bil na vrhuncu svoje kariere in je nastopal v vseh najbolj znanih opernih hišah po svetu, zbolel za levkemijo. Lahko bi rekli, da je presenetljivo hitro okreval, saj je kmalu spet intenzivno nastopal.

Pri nas je prvič gostoval leta 1995, posebej ganljiv je bil prizor, ko je z odra na balkonu Gallusove dvorane pozdravil svojega zdravnika Cirila Rozmana. Drugič smo ga poslušali leta 2010, letos pa bo gostoval v okviru poslovilne turneje, zato se je Darja Korez - Korenčan, urednica oddaje Opus, z njim pogovarjala o njegovi umetniški karieri in posebni navezanosti na Slovenijo.

José Carreras se je za operno petje navdušil še kot otrok, ko si je s starši ogledal film z Mariem Lanzo v vlogi slovitega Enrica Carusa, pri osmih letih pa je prvič nastopil za nacionalni radio. S sedemnajstimi leti je začel obiskovati ure solopetja na barcelonskem konservatoriju, leto pozneje pa je bilo odločilno zanj, saj je nastopil s slovito Monserat Caballe, s katero sta pozneje pela skupaj v kar petnajstih opernih produkcijah.

Znameniti operni pevec je za oddajo Opus spregovoril o svoji umetniški karieri in posebni navezanosti na Slovenijo. Foto: RTV SLO
Znameniti operni pevec je za oddajo Opus spregovoril o svoji umetniški karieri in posebni navezanosti na Slovenijo. Foto: RTV SLO

Tako se je začela njegova kariera najbolj priljubljenega liričnega tenorja, ki je v osemdesetih letih intenzivno nastopal v opernih predstavah, koncertiral in snemal. Ko se je v njegovo življenje zahrbtno prikradla bolezen, je mislil, da ne bo nikoli več stopil na oder, a na srečo je po tem nastopal še tri desetletja.

Kmalu po okrevanju je začel razmišljati o ustanovitvi sklada za pomoč obolelim za levkemijo, njegovo poslanstvo pomagati drugim je do danes obrodilo bogate sadove.
Pri zbiranju denarja za ta sklad sta mu veliko pomagala Pavarotti in Domingo, skupaj so ustanovili znamenite Tri tenorje, ki so v devetdesetih letih zasijali kot komet na glasbenem nebu.

Sorodna novica Četrt stoletja oddaje Opus, četrt stoletja klasične glasbe na malih zaslonih

Tako kot je to veljalo za Pavarottija in za Dominga, tudi Carreras obožuje poleg oper še druge, lahkotnejše zvrsti ‒ od operete, muzikala do napolitanskih pesmi. Zadnja leta mu je bolj kot opera blizu tudi prepletanje žanrov, kakor nastopi z znanimi pop- in rockizvajalci, saj je odzivnost občinstva najbolj spontana in neposredna prav na tovrstnih koncertih. Seveda pa ga je k temu privedlo tudi dejstvo, da se gibkost glasu z leti spreminja in da so operne predstave za fizično šibkejše telo prenaporne.

O vsem tem je v oddaji Opus na 1. programu TV Slovenija razmišljal v intervjuju José Carreras. V oddaji smo spoznali še dva slovenska umetnika, ki jima je uspelo s sodobno glasbo in baletom prodreti na evropske odre, ‒ to sta skladatelj Vito Žuraj in koreografinja Valentina Turcu.