Zbor v katedrali v nemškem Regensburgu je povezan s katoliškim internatom in srednjo šolo, katere učni načrt daje velik poudarek glasbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

V šolo in zbor, katerega ime dobesedno pomeni "vrabci katedrale Regensburg", so doslej sprejemali le dečke in mladeniče. V torek so iz zavoda sporočili, da ga bodo s šolskim letom 2022/23 odprli tudi deklicam in ustanovili ločen dekliški zbor. Ime bodo še izbrali.

"Deklicam enaka ponudba kot dečkom"
Šola "tlakuje pot, za katero verjamemo, da nas bo v prihodnosti vodila do najboljšega položaja", je povedal glavni dirigent Christian Heiss. Po njegovih besedah bo deklicam v šoli namenjena enaka ponudba kot dečkom, vendar bodo "razvile svoj zvok z ločenim pevskim zborom, medtem ko bodo slavni dečki ohranili svojo identiteto."

Foto: EPA
Foto: EPA

Deški zbor Regensburger Domspatzen je nastal, ko je škof Wolfgang iz Regensburga v tem bavarskem mestu ustanovil šolo. Učenci so bili zadolženi za petje liturgije. Trenutno je v šolskem kompleksu 431 učencev, od tega jih približno dve tretjini živi v internatu, ki slovi po strogi disciplini.

Spolne in fizične zlorabe v instituciji
V 20. stoletju je zbor pridobil svetovni sloves z gostovanji v tujini in koncerti v baziliki svetega Petra v Rimu. Zbor se je znašel v središču škandala zaradi zlorabe otrok v katoliški cerkvi. Poročilo iz leta 2017 je pokazalo, da je v instituciji od leta 1945 do začetka 90. let več kot 500 fantov zbora utrpelo spolno ali fizično zlorabo.

Poročilo je kritiziralo starejše cerkvene dostojanstvenike, da niso storili dovolj za preprečevanje zlorab: Med njimi je bil tudi Georg Ratzinger, brat nekdanjega papeža Benedikta. Ta je namreč zbor vodil od leta 1964 do leta 1994, še poroča AFP.