Koncert kvinteta solistov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Komornem studiu. Foto: Marko Šetinc
Koncert kvinteta solistov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Komornem studiu. Foto: Marko Šetinc

Nastopili bodo ugledni komorni glasbeniki, ki so solisti v orkestru: to so flavtistka Irena Rovtar, diplomantka študija flavte na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorici Karolini Šantl-Zupan, violinistka in koncertna mojstrica Kana Matsui, ki je študirala violino na visoki šoli za glasbo v Tokiu, nato diplomirala na visoki šoli za glasbo v Lozani in magistrirala na konservatoriju dunajske zasebne univerze, violistka Gea Pantner Volfand je končala podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Miletu Kosiju, prvi violončelist orkestra Igor Mitrović se je po diplomi iz violončela pri profesorju Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani izpopolnjeval na Akademiji za glasbo v Baslu ter harfistka Sofia Ristić, ki se je po študiju pri profesorici Patrizii Tassini na glasbenem konservatoriju v Vidmu izobraževala pri francoskem profesorju Fabriceu Pierru.

Pet solistov se bo posvetilo izvedbam treh komornih del iz bogate francoske glasbene zakladnice, iz treh različnih obdobij 20. stoletja. Snovalka koncertnega sporeda, harfistka Sofia Ristić, je dejala: "Če lahko rečemo, da brez Francije ne bi bilo harfe, lahko dodamo, da brez harfista Pierra Jameta ne bi bilo del najlepšega komornega repertoarja za harfo. Njegova prizadevanja k obogatitvi harfnega repertoarja predstavljajo rdečo hit koncerta, ki ga boste poslušali." Po njenih besedah se je vse začelo z Debussyjem, ki je v svojo sonato k običajnemu duetu flavte in harfe dodal še violo, kombinacija pa je bila tako uspešna, da je hitro postala stalnica.

"Ideje, da bi triu dodali še violino in violončelo, se je domislil flavtist René Le Roy po uspešnem koncertu z uveljavljenim kolegom Pierra Jameta Marcelom Grandjanyjem. Kvintet je imel v koncertnem sporedu tudi skladbe za zmanjšano zasedbo, npr. za godalni trio ali duet, kot je Ibertov trio. Koncert bo sklenila izvedba Françaixove priredbe petih Scarlattijevih sonat. Jean Françaix je med kolegi Pierra Jameta morda najbolj navdušeno pisal za tako zasedbo kvinteta," je še povedala harfistka.

Kvintet solistov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo poslušalcem programa Ars in obiskovalcem Arsove spletne strani v Komornem studiu prvič predstavil: Sonato za flavto, violo in harfo Clauda Debussyja iz leta 1915, Trio za violino, violončelo in harfo, ki ga je Jacques Ibert dokončal leta 1944, in Pet sonat italijanskega poznobaročnega skladatelja Domenica Scarlattija v inventivni priredbi Jeana Françaixa za flavto, violino, violo, violončelo in harfo iz leta 1971.