Vasilis Hristopulos. Foto: vassilischristopoulos.com
Vasilis Hristopulos. Foto: vassilischristopoulos.com

Graška operna hiša je s Hristopulosom sklenila pogodbo za tri leta z možnostjo podaljšanja. Umetniški vodja graške opere Ulrich Lenz je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da Hristopulos pozna orkester "od znotraj navzven". V Gradcu je spomladi že dirigiral predstavam baleta Undine nemškega skladatelja Hansa Wernerja Henzeja.

Dom je tam, kjer je matična operna hiša ...
Hristopulosa so navdušili umetniška raven, virtuoznost in prijetno vzdušje v orkestru. Po lastnih besedah zdaj že razmišlja, kdaj se bo iz Frankfurta na Majni, kjer trenutno opravlja profesuro, preselil v Gradec. Njegovo stalno prebivališče mora biti tam, kjer je njegova operna hiša, ker se kot šef dirigent ne more voziti na delo, je pojasnil. Veseli se tudi "razkošja" dveh prizorišč – opere in dvorane v graški kongresni stavbi.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA je med repertoarne prioritete uvrstil stvaritve Richarda Straussa in Giuseppeja Verdija. V letu 2023 bo vodil vsaj dve novi glasbeno-gledališki postavitvi in več koncertov. "In res si želim delati z zborom v Gradcu. Ima čudovito raven," je še dejal.

Študij tako v Nemčiji kot Grčiji
Vasilis Hristopulos se je rodil leta 1975 v Münchnu, a je odraščal v Atenah. Študiral je tako v grški prestolnici kot na Univerzi za glasbo v Münchnu. Mednarodno prepoznavnost je dosegel leta 2017, ko je s Straussovo opero Elektra odprl novo prizorišče grške nacionalne opere. V preteklosti je bil umetniški vodja Atenskega državnega orkestra in šef dirigent filharmoničnega orkestra v Konstanci na jugozahodu Nemčije.

Tudi sodelovanje s Korejskim simfoničnim orkestrom
Kot gostujoči dirigent je med drugim nastopal s Korejskim simfoničnim orkestrom, orkestrom Mozarteum v Salzburgu, Nürnberško državno filharmonijo ter radijskimi orkestri v Nemčiji in na Češkem.

Pred prevzemom položaja bo še debitiral s hr-Sinfonieorchestrom v Frankfurtu na Majni ter dirigiral operam pod streho Grškega narodnega gledališča in na festivalu Epidauros v Atenah.