Organizatorji mednarodno uveljavljenih festivalov so povedali, da so zaradi čudnega načina točkovanja izpadli iz financiranja, zato so vložili tožbe na upravno sodišče. Zaradi izgube finančnih sredstev bo posredno nastala tudi velika programska škoda pri izvedbi projekta Evropska prestolnica kulture 2025, v katerega naj bi bili vpeti vsi omenjeni festivali.

Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: Facebook/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič
Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: Facebook/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič

Sajeta Art & music festival v Posočje prinaša umetniške prakse in vsebine, ki so tam manj uveljavljene, je povedal Janez Leban, ki s tem festivalom diha že 22 let. "Očitano nam je bilo oz. pobrali so nam točke, ker festivala ne prirejamo na dovolj referenčnem prizorišču. Očitno Sotočje na ministrstvu za kulturo ni poznano kot referenčno prizorišče," pravi Leban.

Sorodna novica Zlatko Kaučič: "Glasba je odprto nebo"

Glasbe sveta je čezmejni festival, ki nastaja z italijanskim partnerjem, je povedal muzikolog in glasbeni kritik Tadej Stolić. Upali so na 17 tisoč evrov, ki jih ne bodo dobili. "Po eni strani so nam program ocenili stoodstotno, po drugi strani pa ti zbijajo točke, vendar ne razumeš, zakaj, in tudi ne obrazložijo, zakaj. Obžalujem, da smo se odločili za to skrajnost. Gremo v tožbo," poudarja.

Mednarodno uveljavljeni glasbenik in Prešernov nagrajenec Zlatko Kavčič je organizator briškega festivala Brda Contemporary Music. Festival naj bi se premalo ukvarjal z mladimi. Vendar ravno to Kavčič počenja že 20 let. "Ne štejem, mislim, da so skozi moje roke šle štiri generacije, 30 glasbenikov ... Nekateri igrajo pri Laibachu, drugi pri Magnificu. To so generacije, ki so hodile iz cele Slovenije – od Maribora do Nove Gorice."

Posredna škoda bo nastala tudi v programskem delu EPK-ja. Direktorica javnega zavoda GO!2025 Kaja Širok pravi, da so z eno nogo že v letu 2025. "Če naši soustvarjalci ne zmorejo oz. ne morejo delati zaradi okrnjenih finančnih sredstev, se to pozna tudi na našem delovanju."

Čeprav je omenjenim festivalom na Goriškem ministrstvo odreklo finančno podporo, jih bodo letos vseeno izpeljali, vendar v zelo okrnjeni obliki.