Dušan Velkaverh je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja in s svojimi zimzelenimi besedili pustil trajno sled v slovenski popevki. Umrl je v 73. letu starosti. Foto: Stane Sršen
Dušan Velkaverh je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja in s svojimi zimzelenimi besedili pustil trajno sled v slovenski popevki. Umrl je v 73. letu starosti. Foto: Stane Sršen
Elza Budau
Elza Budau, tekstopiska pesmi, kot so Poletna noč, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak in Pegasto dekle, je ob Velkaverhovem slovesu spomnila, da se premalo zavedamo, da sodi tudi to obdobje v kulturo slovenskega naroda in da je treba s temi posnetki, notami, partiturami ravnati občutljivo. Foto: MMC RTV SLO
Pepel in kri
Prva pesem, ki je povezala poti Dušana Velkaverha in Tadeja Hrušovarja, je bil Dan ljubezni. Pesem je nastala sočasno ob nastanku skupine Pepel in kri leta 1975 in že prvo leto je zasedba zastopala Jugoslavijo na Evroviziji s skladbo, ki se je zapisala med največje uspešnice slovenske glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Na planetu z imenom zlata leta slovenske popevke nas je vse manj in manj. Vedela sem in vendar upala iz dneva v dan, a zvezde so se odločile drugače," je dejala ob njegovi smrti. Elza Budau in Dušan Velkaverh sta bila dolga leta kolega, skupaj sta delovala tudi v glasbeni produkciji RTV Slovenija, kjer je bil dolgoletni vodja, preden je odšel na Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. Ker je znal zelo lepo pisati, je pričakovala, da bo nekoč napisal knjigo o časih slovenske popevke, katere kulturne vrednosti se po njenem mnenju premalo zavedamo. Tudi to obdobje sodi v kulturo slovenskega naroda in s temi posnetki, notami, partiturami je treba ravnati občutljivo, meni.

Velkaverhov dolgoletni sodelavec, skladatelj in pianist Jure Robežnik je zapisal, da je zapustil pesmi, ki "nam govorijo o času neizmernega navdušenja, podkovanega z znanjem in izvirnostjo, ter predvsem o času, ko je bilo kakovostno, jezikovno uglajeno besedilo logičen in nepogrešljiv del slovenske glasbe".

Prijateljstvo, ki je vodilo do danes ponarodelih pesmi
Skupna ljubezen do glasbe je stkala tudi prijateljstvo med Velkaverhom in s skladateljem zabavne glasbe ter ustanoviteljem skupine Pepel in kri Tadejem Hrušovarjem. Sodelovala sta več kot četrt stoletja, njuno veliko prijateljstvo pa je prispevalo k večji ustvarjalnosti in "vsemu napisanemu, kar so Slovenci vzeli za svoje", je dodal.

Dan ljubezni je ponesen v svet
Njuno sodelovanje ni potekalo tako, da bi Velkaverh zgolj prinesel besedilo in bi on nato napisal glasbo, pač pa sta skladbe skupaj preigravala in jih prepevala ter se trudila, da sta se besedilo in glasba kar najbolje ujela. Njun opus skupnega ustvarjanja je prispeval tudi k večji prepoznavnosti slovenske kulturne identitete - ne le v jugoslovanskem, temveč tudi v svetovnem prostoru. Hrušovar je spomnil, da sta skladbo Dan ljubezni izvajala celo Moskovski državni simfonični orkester in Kraljevi filharmonični orkester iz Londona.

Sodelovati sta začela po naključju, saj sta prej gojila precej drugačen glasbeni okus. Njuna prva pesem je bil ravno Dan ljubezni, ki je nastala sočasno ob nastanku skupine Pepel in kri leta 1975 in že prvo leto je zasedba zastopala Jugoslavijo na Evroviziji s skladbo, ki je pozneje obveljala za eno največjih uspešnic slovenske glasbe.

Zlata šestdeseta - nostalgija z Dušanom Velkaverhom
Dušanu Velkaverhu, ki je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja in s svojimi zimzelenimi besedili pustil trajno sled v slovenski popevki, se bo v sredo ob 21.15 poklonila tudi Televizija Slovenija. Na drugem programu Televizije Slovenija bo na sporedu dokumentarna oddaja Zlata šestdeseta - nostalgija z avtorji - Dušan Velkaverh avtorja Slavka Hrena. Režiser je zbral Velkaverhova gostovanja v oddajah razvedrilnega programa TV Slovenija, ki zaobjemajo njegov ustvarjalni opus, pogled na slovensko glasbeno sceno, njeno zgodovino, rast in tudi padce.

DAN LJUBEZNI - POKLON DUŠANU VELKAVERHU: POLETNA NOČ V KRIŽANKAH