Ena najslavnejših božičnih pesmi se je rodila sredi pasje vročega poletja, ne v kakšni zasneženi koči pred prasketajočim kaminom. Foto:
Ena najslavnejših božičnih pesmi se je rodila sredi pasje vročega poletja, ne v kakšni zasneženi koči pred prasketajočim kaminom. Foto:

Letos mineva 65 let od nastanka najbolje prodajane božične pesmi "The Christmas Song", ki sta jo, ironično, na neki zelo vroč julijski dan leta 1944 ustvarila skladatelj in tekstopisec Bob Wells ter legenda džeza Mel Torme. Skladbo je leta 1946 prvič posnel trio Nata "Kinga" Cola. Na Colovo zahtevo - in kljub ugovorom njegove založbe Capitol Records - so posneli še eno različico z dodatkom godal, ki je postala velika uspešnica na pop- in R & B-lestvicah.

Cole je pesem na novo posnel leta 1953 v istem aranžmaju, a s celotnim orkestrom pod vodstvom Nelsona Riddla, nato pa še enkrat leta 1961 v stereofonični verziji z orkestrom, ki ga je vodil Ralph Carmichael. Prav ta posnetek se je najbolj "prijel" in se še vedno vsako leto v prazničnem času vrti na radijskih postajah, izvirna Colova različica iz leta 1946 pa se je znašla v Dvorani slavnih grammyjevcev.

Recept za ohladitev sredi vročega poletja
Glasbeni menedžer Dale Sheets, ki je Torma zastopal kar 35 let in ki bdi nad slavno pesmijo, se je v pogovoru za agencijo AFP spomnil okoliščin njenega nastanka.

Torme je na neki vroč dan obiskal Wellsa na njegovem domu. Ko je Torme postopal po stanovanju, je naletel na kitico "Chestnuts roasting on an open fire" (Kostanji se pečejo na žerjavici). Wells mu je pojasnil, da se v tej vročini nikakor ne more ohladiti. Pomislil je torej na hlad, da bi ga nemara lahko tudi začutil.

Torme je bil prepričan, da iz teh vrstic lahko nastane pesem, in res, prijatelja sta jo ustvarila v zgolj 40 minutah. Od takrat je pesem zaživela v več kot 100 priredbah. Med drugimi so jo poleg Nata "Kinga" Cola interpretirali Ella Fitzgerald, Ray Charles in Christina Aguilera.

Po Sheetsovih besedah želi pesem posneti vsakdo, ki si je zamislil lasten božični album. Toda Sheets skrbno bdi nad tem, v kakšnih kontekstih bi bila pesem uporabljena. Še posebej pazljiv je na prošnje filmarjev in ustvarjalcev TV-reklam. Če bi se "The Christmas Song" znašla v okoliščinah, ki ne ustrezajo njenemu sporočilu, Sheets odkloni sodelovanje.

V čem je ta prav poseben čar pesmi? Kot je povedel Sheets, gre priljubljenost napeva iskati v občutku, da božič pripada vsem, da je to čas leta, ko se za vsakogar najde kaj dobrega, ko je lahko vsakdo srečen.

Spodaj poslušajte slavno božično pesem v izvedbah različnih izvajalcev.

Nat "King" Cole

Ella Fitzgerald
Christina Aguilera
'N Sync
Gloria Estefan
James Brown