Rudolf Francl (levo) in Demetrij Žebre (desno). Foto: iz arhiva družine Lajovic
Rudolf Francl (levo) in Demetrij Žebre (desno). Foto: iz arhiva družine Lajovic
Vizija, portret skladatelja in dirigenta Demetrija Žebreta, glasbeno-dokumentarna oddaja, Demetrij Žebre (1912–1970)
Demetrij Žebre je podpisal vrsto klavirskih in komornih skladb, scensko glasbo, najpomembnejši pa je njegov simfonični opus. Foto: iz arhiva družine Lajovic
Vizija, portret skladatelja in dirigenta Demetrija Žebreta, glasbeno-dokumentarna oddaja, Demetrij Žebre (1912–1970)
Demetrij Žebre je na ljubljanskem glasbenem konservatoriju med leti 1929 in 1934 študiral kompozicijo pri Slavku Ostercu in dirigiranje pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Foto: iz arhiva družine Lajovic

Po krivici spregledan del glasbenikovega dela zato odstira dokumentarni portret Vizija, ki ste si ga lahko ogledali na 1. programu Televizije Slovenija.

Glasbeno-dokumentarna oddaja Vizija razkriva Žebretov manj znani skladateljski opus, ki je dolgo ostajal v senci njegove dirigentske kariere. Opozarjanje na Žebretov skladateljev opus je toliko pomembnejše, saj sodi med ključne slovenske glasbene moderniste prve polovice 20. stoletja. Zaradi redkega izvajanja so ga glasbeni kritiki začeli vrednotiti šele po njegovi smrti, v njegovem opusu pa odkrivali bisere slovenske simfonične glasbe.

Ustvarjalnost Demetrija Žebreta (1912–1970) se je kalila na ljubljanskem konservatoriju pod mentorstvom Slavka Osterca ter nadaljevala v praški mojstrski šoli Josepha Suka in Aloisa Hábe.

Oddaja popelje po Žebretovi življenjski in umetniški poti, kakor so jo doživljali sodobniki, gledalca pa nagovori s skladateljevo zvočno bogato glasbo, ki je predstavljena tudi z vizualizacijami skladateljeve glasbe. Od Suite za orkester, Godalnega kvarteta, Teka in Toccate, baleta Dan oz. Bacchanale do skladb, kot so Maja in morje za sopran in orkester, Svobodi naproti, Concertino za klavir in orkester in Tri vizije.

Glasbenik skrajne profesionalnosti in izjemne skromnosti
Demetrij Žebre je bil dolga leta tudi član žirije mednarodnega tekmovanja opernih pevcev v Reggiu Emilii, kjer so po njegovi smrti začeli podeljevati zlato spominsko medaljo z njegovim imenom. Za vodenje Opere in Filharmonije v Mariboru pa je prejel nagrado Prešernovega sklada. O Žebretu, poznali so ga kot poštenega, delavnega in skromnega človeka, pripovedujejo njegovi nečaki Uroš Lajovic, Janez Lajovic in Libuša Lajovic, pa tudi Karmen Salmič Kovačič, Leon Stefanija, Vilma Bukovec, Jurij Reja, Janez Mejač, Pavel Mihelčič, Henrik Neubauer, Slavko Goričar, Ivo Petrić, Ivan Orešič in Mirko Petrač. Urednik oddaje je Daniel Celarec, literarna predloga scenarija in strokovna sodelavka Karmen Salmič Kovačič, scenaristka in režiserka oddaje je Svetlana Dramlič, direktor fotografije pa je Bernard Perme.

Dokumentarno oddajo si oglejte v priloženem videoposnetku.