S temi besedami v Narodnem domu Maribor pozivajo slovensko epidemiološko stroko, naj pripravi razumne, smiselne in izvedljive predloge načina izvedbe prireditev, ki bodo temeljili na izkušnjah iz organizacije dogodkov ob upoštevanju navodil glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa v preteklem letu in najnovejših mednarodnih dognanjih.

Danes je ob 11.55 znova zazvenela glasba med drugim z balkonov mestne hiše Rotovž in Pokrajinskega muzeja Maribor. Foto: Narodni dom Maribor
Danes je ob 11.55 znova zazvenela glasba med drugim z balkonov mestne hiše Rotovž in Pokrajinskega muzeja Maribor. Foto: Narodni dom Maribor
Sorodna novica Mariborčani muzicirali na balkonih: "To ni koncert, to je opozorilo!"

Zato so danes znova priredili akcijo Pet pred dvanajsto, v okviru katere želijo z glasbenimi nastopi v živo z balkonov opozoriti na neustrezen odnos odločevalcev do slovenske kulture. Tako sta glasba in petje pet minut pred poldnevom znova zadonela z mariborskih balkonov.

Med drugim je na balkonu Rotovža je nastopil Čuden duo, ki ga sestavljata Valentina Čuden (vokal in klavir) ter Saša Olenjuk (kitara in violina), na balkonu Pokrajinskega muzeja Maribor je zapel Moški pevski zbor Slava Klavora Maribor, na balkonu Gosposka na Ulici 10. oktobra pa je nastopil kitarist Marko Zaletelj.

Sorodna novica Nastopi na balkonih: mariborski protest se širi na vso Slovenijo

Iz Maribora po vsej državi
Prvikrat so jo v Mariboru izvedli 12. aprila. Druga akcija, ki je bila 29. aprila, je naletela na velik odmev po vsej državi. Akciji so se namreč pridružili kulturne ustanove, zavodi, društva, samostojni ustvarjalci s področja kulture in drugi. "Bilo je okoli sto prireditev, sodelovalo je 300 interpretov, njihove nastope je soustvarilo še veliko število ljudi v zakulisju, kot so lučkarji, ozvočevalci," so navedli v Narodnem domu Mariboru.

Z muziciranjem na balkonih v boj za kulturo
"Še enkrat se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste akcijo prepoznali kot učinkovit način boja za kulturo. Uspelo nam je vzbuditi pozornost medijev, uspelo nam je pridobiti podporo splošne javnosti – na stotine prebivalk in prebivalcev Slovenije nam je bodisi z aplavzom na prireditvah, bodisi v sporočilih in pismih ali z odzivi na družbenih omrežjih izreklo svojo podporo," so še sporočili.