"Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja." S temi besedami je Plečnik ob selitvi na Mirje sprejel soseda, duhovnika in pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Koncert Ljubljanskih madrigalistov je bil, tako organizatorji, "poklon temu, kar pride, preden se svinčnik dotakne papirja – navdihu in sodelovanju". Foto: Robert Balen

V koncertnem ciklu Plečnik & A-cappella, ki je bil prvič izveden septembra lani, se dopolnjujeta glasba in arhitektura, natančneje: vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je bila pred kratkim vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah v Ljubljani boste lahko prisluhnili petim priznanim vokalnim zasedbam in zborom.

Cikel se je prejšnji teden začel s koncertom Ljubljanskih madrigalistov "pri mojstru doma", na vrtu za Plečnikovo hišo v Trnovem, kjer so ob sprehodih nastajale njegove arhitekturne stvaritve in kjer se je pogosto srečaval s sosedom in prijateljem Franom Saleškim Finžgarjem.

Danes ob 20.30 se niz nadaljuje v Narodni in univerzitetni knjižnici, Plečnikovem monumentalnem delu, ki prav letos praznuje 80-letnico.

Zasedba Ingenium Ensemble je svoj koncert naslovila lokaciji – Veliki čitalnici NUK-a – primerno: V kraljestvu knjig. Pevska zasedba pod umetniškim vodstvom Blaža Strmoleta se posveča tako izvajanju klasične zborovske glasbe kot tudi sodobnim stvaritvam. Za svoje mednarodne dosežke so leta 2015 prejeli zlati znak Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Ženski pevski zbor Carmen manet je v Rigi na tekmovanju evrovizijskih zborov postal Evrovizijski zbor leta 2017. Foto: Cankarjev dom
Ženski pevski zbor Carmen manet je v Rigi na tekmovanju evrovizijskih zborov postal Evrovizijski zbor leta 2017. Foto: Cankarjev dom

"Evrovizijski zbor" iz leta 2017, Carmen manet, se bo 23. septembra predstavil v neposredni bližini prejšnje lokacije: v atriju NUK-a. Koncert so naslovili Pesem ostane, kar je tudi slovenski prevod latinskega imena zasedbe.

Carmen manet je 35-članski ženski pevski zbor iz Kranja, ki ga vse od ustanovitve leta 2011 vodi dirigent in glasbeni pedagog Primož Kerštanj. Leta 2018 so posneli svoj prvi studijski album Apollo 18, istega leta pa so na slovitem belgijskem festivalu Nuit des Choeurs nastopili pred več kot 15 tisoč poslušalci.

Koncertni cikel se bo sklenil s koncertoma v edinstveni cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom s prav posebnima sporedoma: s srednjeveško obarvanim sporedom na temo kodeksa Llibre Vermell iz samostana na gori Montserrat v Kataloniji ter soočenjem nemške in francoske sakralne glasbe 19. in 20. stoletja.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki letos praznuje 95. obletnico delovanja, bo 30. septembra predstavil Srednjeveško glasbo iz Rdeče knjige samostana Montserrat. Sklepni koncert, Nemški in francoski sakralni biseri, bo 7. oktobra pripravil Komorni zbor Dekor pod vodstvom Aca Bišćevića.

Koncertni cikel organizira zavod im.puls art; umetniški vodja cikla je Niko Houška. Cikel sofinancirata tudi Mestna občina Ljubljana in Zavarovalnica Triglav.