Knut Erik Sundquist je bil kot eden najboljših norveških kontrabasistov sedem let član Orkestra Bergenske filharmonije. Zdaj redno koncertira z Norveškim komornim orkestrom in Norveškim baročnim orkestrom, Festivalskim orkestrom iz Luzerna in Komornim orkestrom Gustav Mahler pod taktirko Claudia Abbada. Igra tudi v Ensemble Modern iz Frankfurta, ki izvaja sodobno glasbo, kadar je doma v Harstadu na severu Norveške, pa sodeluje tudi v tamkajšnjem vojaškem orkestru. Na Festivalu Severni sij je prejel nagrado žirije  za dosežke v svoji glasbeni karieri, strokovni kolegi pa pravijo, da ima nad kontrabasom popoln nadzor v muzikaličnem in tehničnem smislu ter da zna iz instrumenta izvabiti elegantno čist zvok. Foto: Akademija Branimir Slokar
Knut Erik Sundquist je bil kot eden najboljših norveških kontrabasistov sedem let član Orkestra Bergenske filharmonije. Zdaj redno koncertira z Norveškim komornim orkestrom in Norveškim baročnim orkestrom, Festivalskim orkestrom iz Luzerna in Komornim orkestrom Gustav Mahler pod taktirko Claudia Abbada. Igra tudi v Ensemble Modern iz Frankfurta, ki izvaja sodobno glasbo, kadar je doma v Harstadu na severu Norveške, pa sodeluje tudi v tamkajšnjem vojaškem orkestru. Na Festivalu Severni sij je prejel nagrado žirije za dosežke v svoji glasbeni karieri, strokovni kolegi pa pravijo, da ima nad kontrabasom popoln nadzor v muzikaličnem in tehničnem smislu ter da zna iz instrumenta izvabiti elegantno čist zvok. Foto: Akademija Branimir Slokar

Izvajanje del nordijskih skladateljev Larsa-Erika Larssona, Carla Nielsena, Edwarda Griega in Jeana Sibeliusa je pri nas, z izjemo Griegovih skladb, redkost. Prav tak program pa je za današnji dobrodelni koncert – ta bo ob 19.30 v Dvorani Grand hotela Union v Ljubljani – pripravil nekonvencionalen norveški kontrabasist Knut Erik Sundquist. Koncert, ki so ga zaradi izbora mojstrovin nordijskih skladateljev, solista in dirigenta Sundquista, poimenovali Severni veter, bo tako po besedah organizatorjev, Akademije Branimir Slokar, prinesel "plese, fantazijska popotovanja, miniature in scensko glasbo s severa".
Profesionalna izkušnja za mlade glasbenike
Sundquist, ki sledi pravilu, da "tradicija ni zavezujoča", bo nastopil tudi kot solist in dirigent, koncertni mojster pa bo Gregory Ahss. Mednarodni orkester Ljubljana mladim glasbenikom omogoča dragoceno izkušnjo delovanja v simfoničnem orkestru ter sodelovanja s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti. Glasbenike izbirajo na avdicijah ali jih vabijo na podlagi posebnih značilnosti posameznega programa.
Orkester tako vzgaja mlado generacijo glasbenikov ter se osredotoča na spodbujanje in omogočanje mednarodne mobilnosti, Ljubljano pa predstavlja kot kozmopolitsko mesto mladih ustvarjalcev in ji s sodelovanjem z uglednimi mednarodnimi solisti in dirigenti prinaša mednarodno prepoznavnost. Razvoj orkestra podpira Akademija Branimir Slokar, v okviru katere orkester nastopa tudi kot rezidenčni orkester mojstrskega tečaja za mlade koncertne mojstre, dirigente in timpaniste. Za razvoj orkestra, ki nastopa v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji, skrbita nemški dirigent Klaus Arp in slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Izkupiček koncerta bo namenjen žrtvam trgovine z ljudmi
66 članov Mednarodnega orkestra Ljubljana je v Ljubljano prispelo v soboto, ves izkupiček od prodaje vstopnic in donacije pa bodo namenili Društvu Ključ, edini specializirani nevladni organizaciji v Sloveniji, ki deluje v javnem interesu na področju boja proti trgovanju z ljudmi. Žrtvam trgovanja nudi različne oblike pomoči in jim pomaga pri vzpostavljanju drugačne izkušnje življenja v prihodnosti, razvijajo tudi preventivne programe za dvig ozaveščenosti med širšo javnostjo in strokovnjaki.