Odlikovanje ji bo jutri podelil predsednik republike Borut Pahor, in sicer na slavnostni akademiji, s katero bodo glasbeniki proslavili svoj častitljivi jubilej.

Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije
Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije

"To je za nas res veliko priznanje in potrditev, da naša dolgoletna prizadevanja pri oblikovanju kakovostnih kulturnovzgojnih programov in koncertov niso bila zaman," je dejala predsednica Glasbene mladine Slovenije Pavla Jarc. "V vseh teh letih smo bili priče veliko izjemnim koncertnim nastopom, ki so izžarevali svežino, mladostno energijo, iskreno željo po muziciranju, in doživeli občudovanja številnega mladega občinstva. Ko smo ob pripravah na jubilej listali po našem arhivu, smo z navdušenjem odkrivali, koliko nekoč mladih, še neuveljavljenih glasbenikov, ki je koncertiralo v glasbenomladinskih programih, zlasti GM odra, je danes priznanih solistov ali komornih glasbenikov," je dodala.

Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije
Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije

Na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet bodo jutri ob 18.00 nastopili glasbeniki, ki so bili in so tako ali drugače povezani z glasbeno mladino. Na sporedu bodo skladbe slovenskih skladateljev Petra Šavlija, Blaža Puciharja, Primoža Ramovša, Damijana Močnika in slovenski ljudski plesi v priredbi tria Volk Folk. Akademija bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, ki bo ob tej priložnosti izročil zlati red za zasluge.

Začetki Zveze Glasbene mladine Slovenije segajo v leto 1969, ko je bila ustanovljena kot zveza društev z nepridobitnim delovanjem. Svoje poslanstvo vidijo v omogočanju mladim glasbenikom prve koncertne nastope ter mladim poslušalcem približati glasbo na simfoničnih matinejah, komentiranih koncertih, glasbenih delavnicah in v reviji Glasna, ki je trenutno edina tiskana revija o glasbi v Sloveniji. Posebno pozornost namenja zveza tudi ohranjanju in aktualizaciji ljudskega glasbenega izročila.

Od leta 1992 je samostojna članica Mednarodne zveze Glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International). Sodeluje na mednarodnih glasbenih taborih in jih tudi prireja. Mlade glasbenike pošilja koncertirat tudi k drugim Glasbenim mladinam po Evropi in v zameno na slovenske odre vabi tuje mlade koncertante. Vsa leta sodeluje pri sestavljanju Svetovnega orkestra Glasbene mladine in Svetovnega zbora mladih, piše na uradni spletni strani. Pripravlja tudi Glasbeno olimpijado, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade.

Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije
Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije

Po besedah Pavle Jarc so enega od glavnih namenov dosegli: "Mladim glasbenikom smo omogočili stopiti na koncertni oder, da so širšemu občinstvu pokazali svoje znanje in talent, in jim odprli vrata v širni glasbeni svet, kjer sedaj uspešno nastopajo in gradijo svojo umetniško pot."

Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije
Foto: Zveza Glasbene mladine Slovenije

Skrb za vse bolj izrinjeno glasbeno kritiko
Nadaljevali bodo glasbeno vzgojo, promocijo mladih glasbenikov ter revijo Glasna, pravi. Še naprej bodo širili glas o vlogi in pomenu glasbe v družbi, ob tem pa razvijali poglobljeno in avtonomno glasbeno kritiko, ki je vse bolj izrinjena s kulturnih strani dnevnega časopisja in s tem tudi iz javnega prostora.