Monolit uresničujejo Zsofi Klacsmann, Žiga Golob in Andrej Hrvatin. Foto: Sound Explicit
Monolit uresničujejo Zsofi Klacsmann, Žiga Golob in Andrej Hrvatin. Foto: Sound Explicit

Letošnjo izvedbo nocoj ob 20.00 odpira Monolit, koncertna izvedba sodobne kompozicije drone glasbe, ki jo bodo v Galerijo Jakopič prinesli Zsofi Klacsmann, Žiga Golob in Andrej Hrvatin. Sledil bo nastop Tomaža Groma in Zlatka Kaučiča.

Tomaž Grom & Zlatko Kaučič. Foto: Sound Explicit
Tomaž Grom & Zlatko Kaučič. Foto: Sound Explicit

Letošnji ciklus zvočnih in avdioeksperimentalnih perfomansov predstavlja širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov prinaša številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki, ki so izvedeni samo enkrat prav za to priložnost. Prisluhniti bo mogoče bogatemu glasbenemu programu petih koncertov uveljavljenih glasbenikov.

Na uvodnem koncertu Monolit glasbenika ob elektronski montaži in po napotkih partiture odkrivata mikrokozmos posameznih tonov ter z raziskovanjem barve, intenzitete in z rabo različnih razširjenih tehnik igranja vstopata v intenzivno stanje osredotočenosti, ki ga prenašata na občinstvo.

Slovenski kontrabasist in skladatelj Tomaž Grom, ki stavi na princip spontanosti, ter vodilni slovenski džezist Zlatko Kaučič bost predstavila novi album Uho je senca očesa.

Igor Matković. Foto: Boris Zabukovec
Igor Matković. Foto: Boris Zabukovec

Jutri ob 20.00 bo najprej na vrsti nastop Jureta Pukla in Howarda Curtisa. Prvi je eden najustvarjalnejših saksofonistov mlajše slovenske džez generacije, s tolkalcem in mentorjem mnogih mladih glasbenikom pa igra že od leta 2004. Skupaj sta posnela več zgoščenk, med drugim Jure Pukl – The Long Run za avstrijsko hišo ORF (2009) in Percussion Discussion. Njuna avtorska glasba se napaja iz različnih glasbenih zvrsti, njen skupni imenovalec pa je improvizacija, interakcija, liričnost in izleti v neznano. Njuno skupno glasbeno ustvarjanje odraža njuno dolgoletno prijateljstvo.

Jure Pukl & Howard Curtis. Foto: Matej Vidmar
Jure Pukl & Howard Curtis. Foto: Matej Vidmar

Sledil bo nastop Igorja Matkovića in Maria Babojelića, ki bosta premierno predstavila novi projekt, ki je nastal prav na povabilo organizatorja ciklusa Sound Explicit. Matkovič je eden najzanimivejših trobentačev na slovenski džezovski sceni. Trobento je doštudiral na oddelku za džez Univerze v Gradcu. Poleg trobente igra tudi klaviature in je glasbeni producent.

Sodeloval je na več kot tridesetih ploščah in koncertiral v Evropi in Ameriki. V zadnjem času gostuje na Kitajskem in v Afriki. Je gost številnih džezovskih festivalov in uglednih koncertnih dvoran. Kitarist, aranžer in producent Babojelić sodeluje z različnimi glasbenimi zasedbami in glasbeniki, kot so AKA Neomi, Bowrain, Denis Beganović, Marina Martensson in Teo Collori. Končal je študij kitare na glasbenem konservatoriju v Celovcu. Poleg rednega koncertiranja poučuje kitaro na Glasbeni šoli Franca Šturma.

Leotšnje dvodnevno dogajanje bo sklenil Bratko Bibič. Foto: Nada Žgank
Leotšnje dvodnevno dogajanje bo sklenil Bratko Bibič. Foto: Nada Žgank

Za konec bo skladatelj in harmonikar Bratko Bibič razsrediščil glasbeno repertoarno konfiguracijo s sodelavci, s katerimi dobrih pet let soustvarja v kvartetu B.B. & Dedley Woodleybears. Glasbeniki bodo prepletali Bibičeve izbrane domišljijsko filmske pripovedi in mešane venčke z lastnim naborom avantgardnega džeza, nove glasbe, eksperimentalne svetovne glasbe in improvizacijo. K slednjim bodo pomembno prispevale klavirske intervencije in interakcije Saša Vollmaierja. Nastop so povezali z izidom dvojnega albuma Bratka Bibiča Hommage à cliché, na katerem so vidno zastopani posnetki skladb v izvedbi in soavtorstvu vseh sodelujočih.

Sound Explicit: Dva večera zvočnih in avdioeksperimentalnih perfomansov