Fou je v skoraj vsak svoj recital vključil kako Chopinovo skladbo, znan pa je bil tudi po interpretacijah Debussyja, Mozarta in Schuberta. Foto: EPA
Fou je v skoraj vsak svoj recital vključil kako Chopinovo skladbo, znan pa je bil tudi po interpretacijah Debussyja, Mozarta in Schuberta. Foto: EPA
Fou Ts'ong leta 1965 v Milanu. Foto: Wikipedia/Getty
Fou Ts'ong leta 1965 v Milanu. Foto: Wikipedia/Getty

Ko je novica o glasbenikovi smrti ta teden zaokrožila po svetovnih medijih, se je nanjo odzval tudi danes verjetno najslavnejši kitajski pianist, Lang Lang. Fouja je opisal kot "resnično velikega pianista in našega duhovnega kopjenosca".

Fou Ts'ong se je leta 1934 rodil v družini uglednih intelektualcev. Njegov oče, priznani prevajalec Fu Lei, je več let preživel v Franciji; svojemu sinu je predstavil klasično glasbo Zahoda. Ko je stopil na glasbeno pot, je Fou študiral pri italijanskem dirigentu Mariu Paciju, ustanovitelju Šanghajskega simfoničnega orkestra in eni od ključnih osebnosti v popularizaciji evropske glasbe na Kitajskem.

Pri devetnajstih letih je izobrazbo nadaljeval na stari celini: študiral je v Varšavi. Že dve leti po prihodu v komunistično Poljsko je mednarodno priznanje dosegel z nastopom na Chopinovem tekmovanju. Leta 1959 se je Fuo preselil v London in se postopoma uveljavil kot izjemen solist: na koncerte so ga vabili tako v Evropi kot v ZDA.

Poročil se je z Zamiro Menuhin, hčerko slavnega violinista Yehudija Menuhina, a je zakon po devetih letih razpadel. Foujeva druga žena je bila kitajska pianistka Patsy Toh.

Tragična usoda staršev
Potem ko se je Fou že preselil v London, so njegovi starši postali tarča pregona v kulturni revoluciji, ki je na Kitajskem zdesetkala intelektualno srenjo. Zakonca sta si leta 1966 sama vzela življenje.

Fou je – v duhu šolanja na Poljskem – celotno kariero najbolj slovel po svojih interpretacijah Chopina; njegovo ime so v glasbenih krogih vedno povezovali s poljskim skladateljem. Chopinov inštitut je danes v izjavo za javnost zapisal, da Foujeva smrt "pomeni konec zelo pomembnega poglavja v zgodovini Chopinovega izročila". "Poslavljamo se od mojstra, glasbenika, filozofa, ki je znal kot nihče drug svetu predstaviti Chopinovo veličino v besedah, predvsem pa z glasbo."

Francoski pianist Francois Guy je tvitnil, da je bil Fou njegov "mentor in glasbeni oče". "Njegovi Debussy, Chopin in Mozart ostajajo legendarni".