Ali bo pevec z ustaško ideologijo zapel tudi v clevelandskem Slovenskem domu? Foto: Uradna spletna stran
Ali bo pevec z ustaško ideologijo zapel tudi v clevelandskem Slovenskem domu? Foto: Uradna spletna stran
Mladi, ki so se junija zbrali na zagrebškem Thompsonovem koncertu, so bili v veliki večini oblečeni v črne majice in kape z ustaškimi simboli. Foto: Wikipedia

Turneja pevca, ki ga označujejo za etno-rock izvajalca, se je v New Yorku začela brez izgredov, ki so jih sicer mnogi pričakovali. Že ob napovedi turneje so iz Centra Simon Wiesenthal v Los Angelesu zahtevali odpoved koncertov, ker po njihovem mnenju pevec poveličuje ustaški režim in njegove zločine nad Judi in Srbi. Thompson namreč na svojih koncertih uporabalja ustaško ikonografijo (npr. profašistični pozdrav NDH na koncertih), torej skozi popkulturo indoktrinira mlade, ki na njegovih koncertih nosijo ustaške simbole in dvigajo roke v fašističen pozdrav.

Nič sporne ikonografije
Sicer pa na prvem koncertu v New Yorku ni bilo izgredov; na dogodku naj bi prisostvovali policisti, oblečeni v civilne obleke, nekaj pa je bilo tudi uniformiranih.Vendar pa tudi med občinstvom ni bilo ustaške ikonografije in pozdravov, ki navadno izzovejo polemike v zvezi s Thompsonovo ideologijo. Predstavnik hrvaške cerkve v New Yorku je pred koncertom izrecno zahteval, da na koncetu ne bo kakšnih neprimernih izpadov, ki bi podpihovali miselnost ustašev. V spomin mnogih se je zapisal Thompsonov junijski koncert v Zagrebu, na katerem se je zbralo 40.000 oboževalcev, ki so dvigovali roke v fašističen pozdrav ter dvigovali napise z neofašistično ideologijo.

Z odhodom na turnejo v Združene države Amerike in Kanado je hrvaški pevec dvignil mnogo prahu, izpod katerega so se izvile zahteve po odpovedi koncertov v ZDA in pa predvsem v Kanadi. Tam so odpovedali koncerte v Torontu, skupina Prijateljev Centra Simon Wiesenthal za raziskovanje holokavsta pa zahteva tudi prepoved koncertov Vancouvru. Neverjetno pa se zdi, da so organizatorji turneje 9. novembra napovedali koncert Hrvata tudi v Slovenskem domu v Clevelandu, vendar pa za zdaj ni znano, ali bo koncert res na tej lokaciji oziroma če se sploh bo zgodil.