Zbor sv. Nikolaja Litija praznuje 25 let delovanja. Foto: Aljaž Kern
Zbor sv. Nikolaja Litija praznuje 25 let delovanja. Foto: Aljaž Kern

Na tekmovanju je sodelovalo 12 zborov, devet mešanih, dva moška in ženski zbor. Litijski zbor se je predstavil z skladbama slovenskih skladateljev, in sicer Tadeje Vulc Sine sole nihil sum ter Sama Vovka Ta na Solbici za mešano zborovsko zasedbo. S svojima tekmovalnima nastopoma se je uvrstil v najvišjo kategorijo odličnih na mednarodni ravni in dosegel drugo mesto (ex equo z UGA Hodgson Singers ZDA). Prvo mesto je osvojil zbor Los Cantantes de Manila s Filipinov, tretje mesto pa Sophia chamber choir iz Ukrajine.

Slovenski zbor je prejel posebno nagrado za dirigentko Heleno Fojkar Zupančič za najboljšo interpretacijo sodobne skladbe (za pesem Sine sole nihil sum) ter za najboljšo vsebino in sestavo tekmovalnega sporeda, so sporočili iz zbora, v katerem k sodelovanju vabijo nove člane.

Tekmovanju v Markotberdorfu poteka bienalno, zbori so se pomerili v kategorijah obvezni in prosti program, izbrani pa so bili na podlagi poslanih "živih" posnetkov, predlaganega tekmovalnega programa in dveh različnih koncertnih sporedov ter dosežkov zadnjih petih let. Izbrani zbori so se poleg tekmovanja predstavili še na treh večernih koncertih, pri ekumenskem bogoslužju in na sklepnem koncertu,