Slovenijo letos zastopa Akademski mešani pevski zbor Maribor. Foto: JSKD
Slovenijo letos zastopa Akademski mešani pevski zbor Maribor. Foto: JSKD

Tekmovanje Gallus, ki velja za eno najzahtevnejših zborovskih tekmovanj na svetu, se po dveh letih znova vrača v mariborsko dvorano Union. Zmagovalec se leto zatem uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo julija 2020 v Debrecenu na Madžarskem.

Mlada - mešani pevski zbor iz Rusije. Foto: JSKD
Mlada - mešani pevski zbor iz Rusije. Foto: JSKD

Na letošnjem tekmovanju slovenske barve zastopa Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc.

Uvodni netekmovalni koncert
Uvodni koncert letošnjega dogodka bo petkova predstavitev vseh 13 izbranih pevskih zasedb na netekmovalnem koncertu. Nastopajoči zbori se bodo predstavili v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri tudi s tradicionalnimi glasbili, pri čemer bodo prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo.

Že v soboto dopoldne se bo začel tekmovalni del, ki se bo začel z obveznim in nadaljeval s prostim programom. Izmed 13 nastopajočih zasedb bo strokovna žirija izbrala pet finalistov, ki se bodo v nedeljo pomerili za veliko nagrado 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus Maribor 2019, ki bo najboljšega popeljala v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2020.

13 zasedb, ki so se uvrstile na Gallus Maribor 2019

Za nagrade se bodo pomerili: vokalne skupine AcapellArt Singers (Madžarska), B2 (Litva), Genova Vocal Ensemble (Italija), moški zbor Wah Yan College Kowloon Boys' Choir (Hong Kong, Kitajska), ženski zbor Embla (Norveška) ter mešani zbori Akademski pevski zbor Maribor (Slovenija), Jāzeps Vītols Latvian Music Academy Mixed Choir (Latvija), Chamber Choir of the Music Academy Mannheim (Nemčija), KUP Taldea (Španija), Lautitia Chamber Choir (Madžarska), Mt. San Antonio College Chamber Singers (ZDA), Mlada (Rusija) in New Dublin Voices (Irska).

Na tekmovanje Gallus Maribor se uvrstijo le zbori resnično izjemne kakovosti, sposobni pripraviti raznolik vrhunski program, ki v vseh treh dneh obsega kar za približno 45 minut čiste vokalne glasbe, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Tekmovanje poleg JSKD-ja organizirajo še Mestna občina Maribor, Organizacijski odbor tekmovanja, Zveza kulturnih društev Slovenije in Zveza kulturnih društev Maribor.

Mešani pevski zbor New Dublin Voices. Foto: JSKD
Mešani pevski zbor New Dublin Voices. Foto: JSKD

Tudi promocija slovenske glasbe v svetu
Tekmovanje skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, za povrh pa še priredbo slovenske ljudske pesmi. Letos je to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin.

Zborovske nastope bo ocenjevala žirija, sestavljena iz petih strokovnjakov za zborovsko petje. Predsedovala ji bo Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa bodo sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in Sigvards Klava (Latvija).

Pet finalistov se bo za veliko nagrado pomerilo v nedeljo dopoldne, nagrade in priznanja bodo podelili ob 15. uri.