Villazon bo nastopil v spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Alfonsa Scarana. Festival je letos združen s prvim mednarodnim klavirskim tekmovanjem.

Rolando Villazon se je bojda za petje navdušil pri desetih letih, ko je slišal album “crossover” ljubezenskih pesmi Plácida Dominga, ki jih je ta posnel z Johnom Denverjem. Foto: EPA
Rolando Villazon se je bojda za petje navdušil pri desetih letih, ko je slišal album “crossover” ljubezenskih pesmi Plácida Dominga, ki jih je ta posnel z Johnom Denverjem. Foto: EPA

Kot so zapisali pri festivalu, se je tenorist Villazon z edinstvenimi nastopi z vodilnimi mednarodnimi opernimi ansambli in orkestri uveljavil kot eden kritiško najbolj priznanih glasbenih zvezdnikov na svetu. Sodi med vsestranske umetnike, saj ima poleg dejavnosti na odru tudi uspešno kariero kot gledališki režiser, romanopisec in televizijska osebnost.

Na ljubljanskem koncertu bo interpretiral glasbo Mozarta, Verdija, Donizettija in drugih skladateljev ob spremljavi radijskih simfonikov, ki jih bo vodil Alfonso Scarano, sicer šef dirigent Tajskega filharmoničnega orkestra.

Drugi koncert Zimskega festivala bo 1. marca izvedel Slovenski mladinski orkester pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Z orkestrom, v katerem igrajo mladi glasbeniki iz Slovenije, ob vojni v Ukrajini pa so omogočili delovanje tudi nekaterim ukrajinskim glasbenikom, ki zdaj živijo v Ljubljani, bosta nastopila violinist Robert Lakatoš in klarinetist Arthur Stockel. Skupaj so med drugim naštudirali Mozartov Koncert za klarinet v A-duru in Brahmsov Koncert za violino v D-duru ter Brahmsove Madžarske plese.

Na tretjem koncertu bo zazvenel veličastni Rekviem Hectorja Berlioza. Skladatelj ga je napisal za obletnico julijske revolucije in zanj predvidel več stočlanski zbor in orkester, s katerima bi ustvaril občutek prostorskosti. V Cankarjevem domu ga bodo izvedli okrepljen Orkester Slovenske filharmonije in štirje zbori pod vodstvom dirigenta Charlesa Dutoita, solist bo prvak ljubljanske Opere, tenorist Branko Robinšak.

Zimski festival se bo tokrat sklenil s finalnima večeroma prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja v Ljubljani. V Cankarjevem domu bo 3. in 4. marca svojo muzikalnost pokazalo šest mladih pianistov, ki se bodo v finale prebili po dveh krogih tekmovanja. Občinstvu se bodo predstavili z izbranim klavirskim koncertom, ki ga bodo izvedli s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra.

Nastope tekmovalcev ocenjuje devetčlanska žirija, ki ji predseduje mednarodno priznana pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Zmagovalec bo prejel 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu.