Ameriški kitarist in komponist Elliott Sharp in turška pevka Saadet Türköz. Foto: Jazz Ravne
Ameriški kitarist in komponist Elliott Sharp in turška pevka Saadet Türköz. Foto: Jazz Ravne

Koncert kitarista Elliotta Sharpa in pevke Saadet Türköz bo nocoj v Klubu Cankarjevega doma in v četrtek, 4. aprila, v prostorih Jazz Ravne na Ravnah na Koroškem.

V okviru Cankarjevih torkov bo Ljubljano znova obiskal edinstveni glasbeni duo, ki ga sestavljata ameriški kitarist in skladatelj Elliott Sharp in turška pevka Saadet Türköz. Da je njuno sodelovanje dolgoletno, priča podatek, da sta koncert v Ljubljani izvedla že pred 25 leti, leta 1999. Na odru Kluba K4 sta na festivalu Druga Godba takrat uprizorila svoj prvi koncert, ki so mu sledila še številna koncertna in albumska sodelovanja. Čeprav Türköz izvaja tradicionalne skladbe, gre za mešanico sodobne improvizirane in ljudske glasbe.

Elliott Sharp. Foto: Promocijsko gradivo
Elliott Sharp. Foto: Promocijsko gradivo

"Ekstravagantni ameriško-turški dvojec Elliott Sharp in Saadet Türköz je unikat v svetu glasbe; njuno muziciranje je zaznamovano z intimnostjo in globokim razumevanjem drug drugega," so ob najavi koncerta napisali organizatorji dogodka na Ravnah na Koroškem, ki koncert prirejajo v sodelovanju s Cankarjevim domom in ciklom Cankarjevi torki.

"Elliott Sharp, ameriški kitarist in skladatelj, je od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja ena osrednjih osebnosti avantgardne in eksperimentalne umetniške scene v New Yorku. Izdal je skoraj sto samostojnih albumov v razponu od sodobne klasike, svobodne improvizacije, eksperimentalnega jazza do elektronske glasbe," je o glasbeniku zapisal Marko Kumer iz Programa Ars.

Sharp vodi številne projekte, med katerimi so Carbon in Orchestra Carbon, Tectonics in Terraplane. Sharp velja za pionirja številnih glasbenih pristopov, med drugim uporabe osebnih računalnikov v ustvarjanju in nastopanju, pa tudi načinov uporabe fraktalne geometrije, teorije kaosa in genetskih metafor v glasbeni kompoziciji in interakciji.

Saadet Türköz je pevka, skladateljica in performerka, rojena leta 1961 v Carigradu, ki živi in ustvarja v Švici. Njeni predniki so bili nomadi, ki so se iz Semeja v Kazahstanu preselili v Vzhodni Turkestan, od koder so prek Indije in Pakistana pobegnili v Carigrad. Njeni prvi posnetki odražajo vpliv ljudske glasbe domovine njenih staršev, medtem ko je Türköz med dolgoletno kariero močno razširila svoj glasbeni izraz z improvizirano glasbo ter sodobnimi interpretacijami turške in kazahstanske glasbe. "V svojem delu spaja preteklost in prihodnost, izročilo in sodobnost, sanje in resničnost. Razvila je svojstven glasovni slog: ekspresiven, fizičen, arhaičen in obenem umirjen," so zapisali organizatorji koncerta v Cankarjevem domu.

Z Elliottom Sharpom sta leta 2019 posnela skupni album z naslovom Kumuska, ki je izšel pri založbi Intakt Records. O Türköz so pri založbi takrat zapisali, da se je "pri petju sprva opirala na folkloro svoje kulture in skrbno zbirala njene tradicionalne pesmi prek ustnega izročila, vendar se je kmalu odprla tudi drugim slogom. Na njo so vplivale glasbene tradicije Indije, arabskega sveta in Srednje Azije, pozneje pa je prišla do bluesa in vedno bolj svobodnega jazza. Vse bolj pomembna pa ji je postajala nova glasba, zato se je v züriški eklektični svobodni glasbeni sceni začela počutiti domače in razumljeno."