Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je prejel priznanje za najboljši mešani zbor in za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na Naši pesmi. Foto: JSKD
Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je prejel priznanje za najboljši mešani zbor in za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na Naši pesmi. Foto: JSKD
Litija
Zbor sv. Nikolaja Litija je dobitnik priznanja za absolutno drugo mesto. Foto: JSKD
Orfej Ljutomer
Na letošnjem srečanju Naša pesem je nastopilo 25 odraslih zborov in malih pevskih skupin ter 800 pevk in pevcev. Na fotografiji: Komorni zbor Orfej iz Ljutomera (Romana Rek, dirigent Andraž Hauptman k. g.). Foto: JSKD
Čarnice (Ljubljana)
Za absolutno tretje mesto sta si priznanje delila Ženski komorni zbor Čarnice iz Ljubljane (na fotografiji) in Komorni zbor Orfej, Ljutomer. Foto: JSKD

Zbor je dobitnik priznanja za absolutno prvo mesto 24. Naše pesmi. Priznanje za absolutno drugo mesto je šlo Zboru sv. Nikolaja Litija, za absolutno tretje mesto pa sta priznanje prejela Komorni zbor Orfej, Ljutomer in Ženski komorni zbor Čarnice iz Ljubljane.

Mednarodna žirija je vsega skupaj podelila osem zlatih, 14 srebrnih in tri bronaste plakete. Dobitniki zlatih plaket so Vokalna akademija Ljubljana (zborovodja Stojan Kuret), Ženski komorni zbor Čarnice iz Ljubljane (Monika Fele), Ženski zbor Carmen manet iz Kranja (Primož Kerštanj), Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Zbor sv. Nikolaja Litija (Helena Fojkar Zupančič), Komorni zbor Orfej iz Ljutomera (Romana Rek, dirigent Andraž Hauptman k. g.), Akademski pevski zbor Maribor (Tadeja Vulc) in Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj (Helena Buhvald Gorenšek).

V kategoriji najboljše male pevske skupine je nagrajen Vokalni kvartet Rusalke iz Radelj ob Dravi, ki ga vodi Tadeja Vulc, priznanje za najboljši ženski zbor so si prislužile Čarnice, priznanje za najboljši moški zbor pa Vokalna akademija Ljubljana.

Priznanje za najboljši mešani zbor je prejel Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki je prejel tudi priznanje za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na Naši pesmi. Priznanje za obetavnega zborovodjo debitanta je prejel Aleš Marčič, ki vodi Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora, priznanje skladatelju za najboljšo noviteto pa Andrej Makor za skladbo PESEM ŠT. X (Srečko Kosovel).

Na letošnjem bienalnem državnem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Mariboru, ki ga tradicionalno prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je nastopilo 25 vrhunskih odraslih zborov in malih pevskih skupin ter 800 pevk in pevcev.

O najboljših je presojala mednarodna žirija v sestavi Damijan Močnik (predsednik), Danica Pirečnik in Marko Vatovec iz Slovenije, Franz M. Herzog iz Avstrije ter Ints Teterovskis iz Latvije. Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo poznejšo mednarodno uveljavitev.