Zvezdana Novaković v Prvi vrsti. Foto: Radio Prvi
Zvezdana Novaković v Prvi vrsti. Foto: Radio Prvi

V oddaji Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija začenjajo s posebnim ciklom oddaj z novimi avtorskimi skladbami. Navdih zanje so izbrani glasbeniki iskali v življenju in delu dveh zgodovinskih osebnosti: Josipu Ipavcu in Josipu Jurčiču.

Cikel Dvakrat Josip na Prvem programu Radia Slovenija

V prvi oddaji je v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana nastopila pevka Zvezdana Novaković in v novem delu, ki ga je poimenovala Vida Vrtoglavka, orisuje in prepleta dva ženska lika: Lepo Vido in Princeso Vrtoglavko. Nastala je pripovedna balada o hrepenenju, koncu ljubezni, novih začetkih, norosti, pa tudi o sovraštvu ter izgubi.

Zvezdana Novaković je umetnica, skladateljica, pevka in harfistka. Končala je študij glasbene pedagogike v Mariboru in v Gradcu nadaljevala študij džezovskega petja.

V Bolgariji je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur, na Švedskem pa iz kompozicije in nordijskega petja. Izobraževala se je tudi na področju indijske glasbe. Glasba, ki jo izvaja, sega od starodavnih tradicij pa vse do elektronike.

Zvezdana Novaković in člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija