Hendrix je skupaj z dvema Britancema v dveh letih ustvaril vse tri ključne albume, skupaj pa so nastopili tudi na Woodstocku. Foto: MMC RTV SLO
Hendrix je skupaj z dvema Britancema v dveh letih ustvaril vse tri ključne albume, skupaj pa so nastopili tudi na Woodstocku. Foto: MMC RTV SLO

Bobnar iz Ealinga v zahodnem Londonu je bil eden največjih rockovskih bobnarjev šestdesetih let. Njegov slog so opisali tudi kot mešanico sproščenosti Keitha Moona in džezovske kompleksnosti Elvina Jonesa. Štejejo ga za pionirja povezave med rokovskim in džezovskim igranjem bobnov, zvrsti, ki so jo pozneje poimenovali "fusion".

Igral je s številnimi glasbeniki, med njimi so tudi Eric Clapton, John Lennon, Keith Richards in Muddy Waters. Svetovno slavo pa je dosegel, ko se je leta 1966 pridružil Jimiju Hendrixu v njegovem triu Experience poleg še drugega Britanca, basista Noela Reddinga. Dan po tem, ko so ga vrgli iz njegove prejšnje skupine Georgie Fame & the Blue Flames, so ga povabili na avdicijo, ki jo je za svojo novo skupino imel Hendrix v Londonu.

Enakopraven član na ključnih Hendrixovih albumih
Trio je v samo dveh letih skupaj ustvaril tri studijske albume, ki veljajo za ključne albume tako šestdesetih let kot tudi rockglasbe: legendarnega leta 1967 so tako posneli Are you Experienced in Axis: Bold as Love, leto pozneje pa Electric Ladyland, skupaj pa so zaigrali tudi na Woodstocku leta 1969. Skoraj vse Hendrixove kompilacije imajo še danes (vsaj) tri četrtine pesmi iz tega obdobja.

Kmalu za Woodstockom je skupina razpadla, ker je Hendrix začel igrati z Billyjem Coxom in Buddyjem Mylesom v skupini Band of Gypsys, ki pa ni bila tako uspešena. Že sedemdesetega leta je trio z Mitchellom za kratek čas ponovno zaigral skupaj, za nadaljnje načrte pa je zmanjkalo časa, saj je Hendrix prej umrl.

Sicer pa je Mitchell po tem na žalost mnogih le redko nastopal, pozneje pa je o tem obdobju napisal tudi knjigo "Hendrix: Inside the Experience". Po Hendrixovi smrti septembra 1970 in Reddingovi leta 2003 je tako umrl še zadnji član skupine iz zlatega obdobja rockglasbe. Po zdravniškem poročilu je umrl naravne smrti.

B. K.