Odlično Katie Jarvis so odkrili povsem po naključju - ko se je na ulici prepirala s svojim fantom. Dekle zdaj osvaja nagrade in hvale kritikov kot po tekočem traku. Foto: Liffe
Odlično Katie Jarvis so odkrili povsem po naključju - ko se je na ulici prepirala s svojim fantom. Dekle zdaj osvaja nagrade in hvale kritikov kot po tekočem traku. Foto: Liffe
Akvarij je eden najbolj hvaljenih 'malih filmov' letošnje sezone.

Odkar so 15-letno uporniško Mio (odkritje leta, naturščica Katie Jarvis) izključili iz šole, dekle preživlja dneve s plesom in iskanjem konfliktov v svoji okolici blokovskega naselja nižjega sloja Essexa kot tudi doma, kjer je mama še sama premalo zrela, da bi vzgajala Mio in njeno sestrico.
Monotonost Mijinega vsakdana doživi popolni preobrat, ko mama (Kierston Wareing) pripelje domov postavnega varnostnika Connorja (odlični Michael Fassbender - nazadnje smo ga videli v Neslavnih barabah). Čeprav je Mia tudi do njega sprva sovražno nastrojena, pa je pod uporniško krinko med njima čutiti otipljivo medsebojno privlačnost.

Zmagovalec žirije letošnjega Cannesa je po eni strani tipično britanski - od delavske kulise do pikrih dialogov, od podiranjev tabujev, ki bi se jih ameriška produkcija izognila, do avtentične igralske zasedbe in liričnosti posnetkov. A režiserka in scenaristka Andrea Arnold, ki ni želela ustvariti še enega "tistega" filma o kvaziumetniškem socialnem dnu s pridigarsko noto, je poskrbela, da je Akvarij tudi povsem izviren in si upa v smeri, ob katerih bi morda drugi cineasti postali.
Liki so večplastni in kljub njihovi surovosti nikakor niso črno-beli, dobri-zli. Materi, nekakšni angleški verziji Pamele Anderson, starševstvo nikakor ne gre od rok - prireja orgije, medtem pa pošlje dekleti v spalnico, pije, deklicama pa pusti (ali bolje rečeno: ne zna ustaviti) vse enake vzorce. Kljub temu pa se nekje za peroksidno pričesko, oblakom cigaretnega dima in alkoholne omame ter vulgarno opravo, s katero se lahko primerja le še njen jezik, skriva srce. Mijino sestrico Tyler (starost: okoli šest let) vidimo v skoraj komičnem prizoru, kako s sošolko kadi in psuje zdaj like na televiziji, zdaj svojo sestro, mamo pa označuje za "cipo". A tudi Tyler se gledalcu kot lik prikupi.
Z Mio se sicer težko poistovetimo, a njen odnos s Connorjem je predstavljen tako brez moraliziranj, da film niti za trenutek ne zaide v vode pedofilske tematike, kar bi bilo sicer navada pri drugih filmih, kjer imamo v ospredju ljubezenski (erotični) odnos 15-letnice in 32-letnika. Film morda svojo intenzivnost in ton izgubi le v zadnjem delu, ko skuša vsaj malce očrniti skoraj prepopolnega Connorja in ko Mia dobi neko približico "happy-endu".
Film je poleg nagrade v Cannesu prejel še šest nagrad in 10 nominacij.
Akvarij si lahko ogledate še 20. 11. ob 17.15 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.