V lani izdani zbirki  je avtorica na radikalen način ubesedila svoje misli o življenju, spolu in telesu sodobnega človeka nasploh. Foto: Emka
V lani izdani zbirki je avtorica na radikalen način ubesedila svoje misli o življenju, spolu in telesu sodobnega človeka nasploh. Foto: Emka
Kot je pojasnil Veno Taufer, je nagrajenko Golobovo prosil za pojasnilo glede zavračanja denarne nagrade. Taufer je dejal, da sicer razume zavrnitev iz načelnih razlogov, katerih vsebina po njegovih besedah ne sme zanimati nikogar. Golobovo pa je prosil, naj pojasni, kateri so razlogi "osnovne higiene", zaradi katerih zavrača denarni del nagrade. "Tu je vpleteno nekaj, kar nehote in pravzaprav nujno namiguje na nekaj nesnažnega," je utemeljil vprašanje. Foto: BoBo

zgibi. Slovesno podelitev, napovedano za danes, so včeraj iz objektivnih razlogov odpovedali.

Pesnica je nase opozorila že s svojim prvencem V roki, ki ga je izdala leta 2010. Knjiga, katere zgovorni naslov spada v strokovno terminologijo športa, je nov korak v neskončni prostor poezije, ki se od pesničinega prvega poskusa razlikuje po tem, da na videz preprostejši pesniški postopki porajajo bolj razplasteno sporočilo, je v utemeljitvi zapisala Jelka Kernev Štrajn. Pesničin odnos do sveta odlikuje tesna prepletenost z ubeseditvenimi postopki, pri čemer daje vedeti, da je vse, česar se oprime, nekaj krhkega, a se hkrati ne izogiba kritičnemu soočanju s svetom.

Njeni stihi ne govorijo naravnost, raje zakrožijo okoli tistega, kar imajo povedati, zavedajoč se občutljivosti svojega početja, ob tem dodaja Štrajnova.

Golobova zavrnila denarno nagrado
Golobova je v pisni izjavi zapisala, da se zahvaljuje strokovni žiriji za nagrado. "Čestitam sonominirankama in sonominirancema. Jenkovo nagrado sprejemam, vesela sem je, v čast mi je. Iz načelnih razlogov in iz razlogov po mojem mnenju osnovne higiene pa zavračam sprejem pripadajoče denarne nagrade. Pri ničemer, kar je povezano z denarno nagrado, ne želim sodelovati," je zapisala Golobova.

Za nagrado so bili letos nominirani še Peter Kolšek za zbirko Dekleta pojejo, Katja Perat za Davek na dodano vrednost, Radharani Pernarčič za delo Bull-roarer in Peter Škofič za zbirko Sprehajalec ptic.

Letošnjo žirijo so poleg Štrajnove sestavljali še Kristina Hočevar, pesnica in lanska Jenkova nagrajenka, Veno Taufer, pesnik in predsednik DSP, Igor Divjak, literarni kritik in Goran Dekleva, literarni kritik.

Odpoved zaradi odpovedi častnega poljskega konzula
Slovesna podelitev nagrade bi morala potekati drevi v Medani, a so jo včeraj iz objektivnih razlogov odpovedali. Kot je za STA pojasnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, je podelitev odpovedal častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševac, ki je od lani pokrovitelj finančne nagrade, ki znaša 3500 evrov bruto.

Že lani so se okoli Jenkove nagrade pojavila negodovanja. Najprej je skupina avtoric in avtorjev izrazila protest glede Tauferjeve izjave ob razglasitvi nominirancev za Jenkovo nagrado 2013, da je bila lanska bera izjemno pestra, ker sta bili med nominiranci tudi dve avtorici. Nato je svoje pomisleke glede novega financiranja nagrade v javnem pismu izrazila še pesnica Barbara Korun.

S klikom na spodnjo povezavo lahko prisluhnete oddaji Izšlo je, v kateri je Golobova predstavila zbirko Vesa v zgibi.