Devetnajstletna Koprčanka je jeseni postala študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Foto: Osebni arhiv
Devetnajstletna Koprčanka je jeseni postala študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Foto: Osebni arhiv

Zmagovalko 19. festivala mlade literature Urška so razglasili na sklepni prireditvi festivala.

Zmagovalko je izmed petih finalistov izbrala glavna selektorica festivala Suzana Tratnik. Uršljanka leta 2020 je takoj po razglasitvi povedala, da je bila njena prva misel, ko je slišala svoje ime: "Ne morem verjeti. Zelo sem vesela, to je dodatna motivacija za pisanje in pričakujem, da bova s Suzano dobro sodelovali. Komaj čakam, da izide ta knjiga, ki bo zbirka kratkih zgodb, saj si že dolgo želim, da bi jo izdala".

S pomočjo mentorice Suzane Tratnik bo zmagovalka namreč ustvarila svoj knjižni prvenec, ki bo prihodnje leto izšel v zbirki JSKD-ja Prvenke, udeležila pa se bo tudi mednarodnega literarnega festivala Ob robu na Češkem.

Selma Skenderović je na natečaju sodelovala z dvema zgodbama. V Brezimenem obrazu se loteva brezdomstva, ki pa ni mišljeno le v smislu pomanjkanja doma oziroma bivališča, temveč tudi v smislu neprave nacionalnosti. V Plitvinah brezkompromisno udari po malomeščanskem, danes tako imenovanem zdravem življenjskem slogu, ki je dostopen le privilegiranim. Kot je povedala Suzana Tratnik, se je za Selmo Skenderović odločila zaradi "drzne pisave, ki me je nagovorila, zaradi prepletanja raznih slogov in tudi zaradi zelo kritičnega pristopa".

Devetnajstletna Koprčanka je jeseni postala študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. V srednji šoli je svoje pesmi in besedila objavljala v šolskem glasilu Maestral, v preteklem letu je za spletno revijo CMK magazin, v sodelovanju s koprskim gledališčem, pisala komentarje gledaliških predstav. Svoja dela pogosto bere na literarnih večerih Obalne rime, ki jih organizira Center mladih Koper. Julija je v sklopu Šinkovčevih dnevov prejela nagrado blisk 2020.

Literati jutrišnjega dne
Festival Urška oziroma natečaj vsako leto privabi skoraj sto mladih avtorjev do 30. leta starosti. Letos se je za laskavi naziv uršljan/uršljanka potegovalo 92 avtorjev in 17 izbranih del, ki so se v polfinale uvrstila skozi sito regijskih izborov, je v branje dobila glavna selektorica festivala Suzana Tratnik. Izmed njih je izbrala pet finalistov, poleg Selme Skenderović še Tanjo Božić iz Ljubljane, Sandro Erpe iz Novega mesta, Aljaža Primožiča iz Prebolda in Ines Žabkar iz Ljubljane.

Najbolj pekoča pesem leta 2020 je Revolucija Marka Levačića

Zaključek Festivala mlade literature Urška, ki ga organizirajo JSKD z območno izpostavo JSKD-ja Slovenj Gradec in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec, tradicionalno poteka tri dni v Slovenj Gradcu, letos pa so ga zaradi izrednih razmer strnili v prireditev, predvajano prek strani revije Mentor na Facebooku.

Na prireditvi z naslovom Zgodovina je končana, rejvajmo! so se finalisti predstavili v obliki videoportretov v režiji Toma Novosela, svoja dela pa so na posnetkih tudi sami brali. Na spletnem dogodku sta literaturo dopolnila glasba in ples, vrhunec večera je predstavljala razglasitev uršljanke 2020. Premierno so predstavili tudi zmagovalca letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2020 Marka Levačića, ki si je feferon prislužil za pesem Revolucija.