Foto: bralnaznacka.si
Foto: bralnaznacka.si

Prvo značko, ki se je takrat imenovala še Prežihova značka, so na Prevaljah podelili 20. maja 1961. Prevalje pravzaprav veljajo za rojstni kraj bralne značke, saj sta bila njena pobudnika profesor slovenskega jezika na prevaljski osnovni šoli Stanko Kotnik in pisatelj Leopold Suhodolčan, takratni ravnatelj te osnovne šole.

Gibanje Bralna značka tako letos praznuje okrogli 60. jubilej, polnoletnost pa je dosegla tudi knjižna serija Zlata bralka, zlati bralec, v okviru katere s knjigami obdarujejo mlade iz Slovenije in zamejstva, ki so vsa osnovnošolska leta sodelovali v Bralni znački.

V Društvu Bralna značka Slovenije - ZPMS, ki je bilo kot samostojno društvo organizirano v letu 2002, program pa je del nacionalnega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), računajo, da v vseh programih spodbujanja branja vsako leto sodeluje okoli 140.000 otrok, ki berejo. Samo v osnovnošolskih programih jih po podatkih društva vodi več kot 7000 mentorjev. Bralna značka je nosilka številnih priznanj, med drugim zlatega reda za zasluge, od 21. marca 2019 pa je Gibanje Bralna značka vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

Na današnji slovesnosti na Prevaljah je ta kraj prvi prejel tudi naziv mesto bralne značke. Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik in predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Marko Kravos sta podelila naziv oziroma izročila plaketo mesto bralne značke županu občine Prevalje Maticu Tasiču.

Zaživel bo tudi osrednji slovenski muzej Bralne značke
Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru povezal posebnost Slovenije in Slovencev – Prešernov dan, kulturni praznik kot državni praznik – in bralno značko, ki je po njegovih besedah v 60 letih postalo gibanje, ki navdihuje. Predsednik je čestital vsem mentorjem branja, ki po njegovih besedah predano in zvesto skrbijo za gibanje bralne kulture tako v Sloveniji kot med Slovenci čez mejo in po svetu.

Sorodna novica 60 let bralne značke in pesniške poslanice Marka Kravosa

"Slovenci smo se oblikovali skozi kulturo, dosegli svojo državnost in zdaj moramo na to svojo posebnost, zlasti na svojo kulturno posebnost, zelo zrelo in odgovorno paziti. Tudi na ta način, da predajamo to skrb, to odgovornost na najbolj žlahten način mladim generacijam, ki že živijo ta svet globalizma in multikulturnosti," je še dejal predsednik republike. Ob tej priložnosti pa je predsedniku društva, tržaškemu pisatelju Marku Kravosu podelil častno pokroviteljstvo nad dogodki ob letošnjem jubileju bralne značke, ki se bodo zvrstili vse do konca leta.

Župan Prevalj je v nagovoru poudaril, da je imela tamkajšnja osnovna šola v vseh šestih desetletjih zelo pomembno vlogo pri ohranjanju "te slovenske kulturne dediščine". Kot najpomembnejše občinsko darilo bralni znački ob 60-letnici pa je napovedal gradnjo osrednjega slovenskega muzeja Bralne značke v okviru Parka Jezero, za katerega upajo, da bodo pridobili tudi evropska sredstva iz sklada za obnovo po epidemiji.

V primorskih krajih so knjige skrivali v čebeljih panjih
Darja Groznik je gibanju bralna značka, ki je eden od programov ZPMS-ja, zagotovila, da mu bo ta zveza tudi v prihodnje trdno stala ob strani. Marko Kravos pa je med drugim spomnil, da so včasih v primorskih krajih knjige skrivali v čebeljih panjih, s čimer se je navezal tudi na današnji svetovni dan čebele. "Literatura, knjiga, dogodki, kot je današnji, so tudi priložnost, da povezujemo naravno zaledje z našo zgodovinsko izkušnjo in z očmi, zazrtimi v prihodnost," je še dejal predsednik društva.

Sorodna novica 60 let Bralne značke: "bralni virus", ki se je začel na Koroškem

Pisatelj Primož Suhodolčan, sicer sin začetnika bralne značke, je na slovesnosti povedal: "Polde Suhodolčan ni bil samo oče, ampak je bil tudi moj prvi mentor. In še danes se spomnim njegovih besed, ko je rekel: branje je sreča, branje je veselje in branje je znanje. In tega se še danes držim. Vedno, kadar preberem kakšno knjigo in odkrivam nove svetove, sem zelo srečen. Vedno, ko kakšno knjigo preberem do konca, sem zelo vesel, ker jo potem dolgo nosim s sabo. In znanja vam, kot veste, lahko se zgodi kar koli, ne more nihče vzeti."

Dolgoletna podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Tilka Jamnik je ob jubileju za STA zapisala, da je bil "začetek bralne značke strokovno, organizacijsko in – smem reči tudi človeško, čustveno – zelo posrečen in zato tudi tako uspešen in trdoživ. Menda je res osnovan po češkem zgledu, toda v bistvu je izviren in res nekaj posebnega tudi v mednarodnem prostoru." Po njenih besedah je bilo sodelovanje Kotnika in Suhodolčana udarna kombinacija: spodbujati branje v prostem času, tedaj sicer še predpisanih del slovenskih pisateljev, imenovati bralno tekmovanje po priljubljenem pisatelju Prežihovem Vorancu in nagraditi bralce s kovinsko značko, ki je bila tedaj prava uspešnica pri zbirateljih.

V soboto, 22. maja, se bo začel prvi festival Bralne značke, dogajanje pa se bo od 24. do 28. maja nadaljevalo s spletnim festivalom Bralne značke. Program si lahko pogledate na tej povezavi.

60 let izkušenj bralne značke v digitalni dobi