Book Depository je bil za kupce privlačen predvsem zato, ker je ponujal brezplačno poštnino, ne glede na znesek nakupa. Foto: EPA
Book Depository je bil za kupce privlačen predvsem zato, ker je ponujal brezplačno poštnino, ne glede na znesek nakupa. Foto: EPA

Trgovino s sedežem v Gloucestru sta leta 2004 ustanovila Stuart Felton in Andrew Crawford, nekdanji Amazonov uslužbenec. Sklenila sta, da bo njuna mantra "prodajati manj iz širšega nabora", raje kot "ogromno iz siromašnega". Prizadevala sta si, da bi prodala šest milijonov naslovov najrazličnejših žanrov in tem – nista se namreč želela osredinjati samo na prodajne uspešnice in največja imena, kot to počnejo številni knjigotržci.

Book Depository ima danes v ponudbi 20 milijonov knjig, ki jih brezplačno dostavljajo v več kot 120 držav po vsem svetu.

Od leta 2011 v Amazonovi lasti
Mali Book Depository je sčasoma postal tekmec orjaškemu Amazonu – vse dokler jih Amazon leta 2011 ni kupil. Takrat je to v Veliki Britaniji sicer sprožilo glasno javno razpravo o tem, kako močen primež ima ameriška založniška industrija nad britansko trgovino s knjigami.

Cehovska revija The Bookseller je poročala, da je podjetje založniškim partnerjem in prodajalcem včeraj poslalo e-pismo z obvestilom, da bodo kupci naročila lahko oddajali samo še do 26. aprila opoldne (do enih popoldne po našem času). Na reklamacije in uporabniška vprašanja bodo odgovarjali do 23. junija. "V naslednjih tednih bomo postopoma zaključevali odprte posle, vključno z zaprtjem spletne strani," je zapisal Andy Chary, vodja prodaje v podjetju. "To priložnost bi rad izkoristil za to, da se iskreno zahvalim, v imenu vseh pri Book Depositoryju in v imenu naših kupcev, za podporo in pomoč pri tem, da smo tiskane knjige naredili dostopnejše bralcem po vsem svetu," je dodal.

Drastični rezi pri Amazonu
Zaprtje Book Depositoryja je posledica krčenj, ki so jih pri Amazonu napovedali v januarju. "V novembru smo sprejeli težko odločitev, da bomo ukinili več delovnih mest v sektorjih Naprave in knjige," je takrat pojasnil direktor Andy Jassy in odločitev pripisal "nestabilnemu gospodarstvu". "Napovedal sem tudi, da postopek načrtovanja še ni končan in da pričakujem še več krčenja delovnih mest v začetku leta 2023." V skupnem seštevku so pri Amazonu prisiljeni odpustiti nekaj več kot 18 tisoč ljudi, je napovedal Jassy. V marcu so nato napovedali še izgubo dodatnih 9 tisoč mest. Ni znano, koliko delovnih mest k temu skupnemu seštevku pripomore ravno Book Depostory.

Amazon je ogromen porast prodaje doživel v času pandemije, v zadnjih mesecih pa se je trend obrnil, saj ljudje zaradi visokih življenjskih stroškov krčijo svoje izdatke, V okviru reorganizacije so napovedali tudi vrsto drugih sprememb; na svojem e-bralniku Kindle, denimo, ne bodo več ponujali naročnin za časopise in revije.

Jezni bralci
Številni uporabniki na družbenih omrežjih že žalujejo za izgubo svoje najljubše spletne knjigarne in jo opisujejo kot "novodobni ekvivalent požigu knjižnice v Aleksandriji". Book Depository je bil najbrž priljubljen predvsem zato, ker je ljudem pomagal priti do težje dostopnih naslovov, tudi knjig neodvisnih založnikov, ki jih je na trgu težko najti. "Amazon je kupil BookDepository, da bi nadzoroval konkurenco," je v tvitu opozorila ena od uporabnic. "Zdaj, ko se zaradi težav s svetovno dostavno verigo brezplačna poštnina ne splača več, ga lahko mirno zaprejo in upajo, da bodo kupce preusmerili na svojo glavno platformo, pri tem pa se za mednarodne bralce ne zmenijo."