Foto: Založba Beletrina
Foto: Založba Beletrina

Za nagrado se je zahvalila tudi v slovenščini, poroča portal avstrijske radiotelevizije ORF.

Na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu se je pisateljica predstavila na povabilo avstrijskega literarnega kritika Klausa Kastbergerja, ki je bil tudi član sedemčlanske mednarodne žirije za celovško literarno nagrado. Za nagrado se je sicer potegovalo štirinajst avtorjev.

Kandidati so se letos znova predstavili pred žirijo in občinstvom z branjem odlomkov svojih še neobjavljenih del. Izvirna besedila so morala biti v nemščini.

Ana Marwan je pred kratkim prejela tudi nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito, ki je njenemu romanu Zabubljena prisodilo oceno najboljšega literarnega dela leta 2021.

"V romanu Zabubljena bomo težko našli rdečo nit zgodbe, saj gre bolj ali manj za nekakšne dnevniške zapiske ali razmišljanja glavne junakinje, ki se spopada z najrazličnejšimi miselnimi izzivi – od težav na delovnem mestu do osebnih frustracij z anatomijo telesa in lastnim videzom. Tako protagonistka Rita svoj značaj povezuje s penisom oziroma s prepričanjem, da manko lahko šele odpre vrata svobodi," je zapisala Miša Gams v Arsovi recenziji.

Sorodna novica Ana Marwan: Zabubljena

Knjižni prvenec v nemščini Der Kreis des Weberknechts
Ana Marwan se je leta 1980 rodila v Murski Soboti. Po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado schreiben zwischen den kulturen. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller izšel njen knjižni prvenec v nemščini Der Kreis des Weberknechts, lani je sledil roman Zabubljena v slovenskem jeziku. Od leta 2018 živi in dela v avstrijskem kraju Wolfsthal v bližini Bratislave in Dunaja.

V spomin na pisateljico Ingeborg Bachmann
Celovec nagrado v spomin na pisateljico Ingeborg Bachmann podeljuje od leta 1977. Velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemško govorečem svetu in je vredna 25.000 evrov. Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap za svoj prvenec Engel des Vergessens (Angel pozabe).

Pisateljica in pesnica Ingeborg Bachman se je rodila 25. junija 1926 v Celovcu in umrla 17. oktobra 1973 v Rimu. Znana je tudi pod psevdonimom Ruth Keller. Velja za eno izmed najpomembnejših nemško pišočih avtoric 20. stoletja.