Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Knjige - Arhiv

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...

Sally Rooney, Yasmina Reza in Arundhati Roy: tri pisateljice, en jezik – slovenščina

Pri Mladinski knjigi so predstavili štiri sveže prevedene romane, med njimi drugo knjigo irske senzacije Sally Rooney, roman bookerjeve nagrajenke Arundhati Roy, na katerega so oboževalci čakali 20 let, in delo abonentom gledališča ljube Yasmine Reza.

Naš Hieronim privabil v Ljubljano več kot 100 strokovnjakov iz 18 držav

"Po eni od teorij je bil rojstni kraj Hieronima Strido oziroma Stridon nekje na področju današnje meje med Slovenijo in Hrvaško. Tako lahko govorimo o enem izmed najpomembnejših mož, ki so kadar koli živeli na našem področju," razlaga Jan Dominik Bogataj.

Štiri leta vključevanja in aktiviranja ranljivih skupin pod mentorstvom literatov

Sklenil se je projekt Vključujemo in aktiviramo!, ki je s kulturo, predvsem slovensko literaturo, osebam z motnjami v duševnem razvoju ali duševnem zdravju, zapornikom in odvisnikom od drog posredoval različna znanja za lažjo vključenost v družbo.

100 let od rojstva Doris Lessing, preizpraševalke razdrobljene civilizacije

Pred 100 leti se je rodila "epska avtorica, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo," kot je o Doris Lessing ob podelitvi Nobelove nagrade za literaturo leta 2007 zapisala Švedska akademija.

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

Veroniko Simoniti poznamo kot avtorico dveh knjig kratkih zgodb Zasukane štorije in Hudičev jezik, leta 2014 je objavila roman Kameno seme, ki je bil med deseterico finalistov za nagrado kresnik za najboljši roman.

Pol stoletja od smrti Jacka Kerouaca, ki je živel in pisal na cesti

"Zame so edini ljudje nori ljudje, tisti, ki so nori na življenje, nori na govorjenje, nori na odrešitev, ki hrepenijo po vsem naenkrat, tisti, ki nikoli ne zazehajo ali rečejo česa običajnega," je zapisal ameriški pisatelj in pesnik Jack Kerouac.

Mirovniška nagrada za zvezdniškega fotografa, ki rešuje brazilski pragozd

V frankfurtski cerkvi sv. Pavla bodo danes brazilskemu fotografu in naravovarstveniku Sebastiau Salgadu podelili mirovniško nagrado nemških knjigotržcev.

Spomin na Simona Jenka, iskrenega izpovedovalca ambivalentnih čustev

Danes mineva 150 let od smrti slovenskega pesnika in pisatelja Simona Jenka. Tega dne se bodo začeli tudi Jenkovi dnevi, v sklopu katerih bodo podelili Jenkovo nagrado.

Grossmannov festival dobil podmladek, posvečen fantastiki in stripu

Po poletnem Grossmannovem festivalu filma v Ormožu letos prvič pripravljajo še Grossmannov festival fantastike in stripa.

Marija Švajncer: Igralca

Najnovejša pesniška zbirka avtorice, ki je poleg šestih pesniških zbirk izdala tri romane in sedem filozofskih knjig, je posvečena spominu na Gašperja Tiča in Jerneja Šugmana.

Letošnja Jermanova nagrada gre Sonji Weiss za prevod filozofa Plotina

Prejemnica letošnje Jermanove nagrade je prevajalka Sonja Weiss. Društvo slovenskih književnih prevajalcev jo podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino.

Švedska akademija je prepričana, da Peter Handke ni vojni hujskač

"Nismo našli dokaza, da bi se Peter Handke poklonil prelivanju krvi, častil pošast ali zanikal vojne zločine, ko se je leta 2006 udeležil pogreba Slobodana Miloševića," je danes povedal tiskovni predstavnik Švedske akademije Mats Malm.

Bodo irske oblasti vendarle dopustile, da se grob Jamesa Joycea premesti na Irsko?

Irski pisatelj James Joyce in žena Nora Barnacle sta leta 1940 zaradi nacizma iz Pariza zbežala v Zürich, kjer je pisatelj 13. januarja leto pozneje umrl po operaciji rane na želodcu. Njegovih posmrtnih ostankov niso nikdar premestili "domov".

Med gosti sejma knjig v Pulju tudi Orhan Pamuk

Po 15 letih se na letošnji knjižni sejem v Istri vrača turški pisatelj Orhan Pamuk, ki so ga v goste povabili v letu, ko bodo govorili o fenomenu mesta, njegovi zgodovini in prihodnosti.

Slavko Pregl, Leon Pogelšek: Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič

Glavno prizorišče dela Slavka Pregla in Leona Pogelška Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič je Ljubljana v osemdesetih letih preteklega stoletja.

Nobelovec Peter Handke ne bo več govoril z mediji

Avstrijski Nobelov nagrajenec za literaturo Peter Handke začenši z današnjim dnem ne bo več odgovarjal na vprašanja novinarjev. Danes je tako že odpovedal novinarsko konferenco v svojem rojstnem Grebinju.

Po Koranu v slovenščini še vse zgodbe, ki jih je nanizala Šeherezada

Slovenci bomo čez nekaj let dobili enega od maloštevilnih integralnih prevodov stebra svetovne književnosti, zbirke Tisoč in ene noči. Opremljen bo z arabsko kaligrafijo in spremnimi študijami, bibliofilska različica pa tudi z zlatotiskom.

Največji knjižni sejem na svetu, frankfurtski, je nared

V Frankfurtu danes za stroko vrata odpira 71. mednarodni knjižni sejem; na njem se predstavlja okoli 7500 razstavljavcev iz 150 držav. Širša javnost se lahko dogodka udeleži ta konec tedna.

Daniela Dvořáková: Barbara Celjska

Če ne že prej, se je s prvo svetovno vojno nepreklicno končal čas ozemeljskih kupčij in utrjevanja oblasti tudi brez orožja – z ženitovanjskimi kombinacijami.

Olga Tokarczuk: "Avtorji na Poljskem se bojijo izraziti, kaj resnično mislijo"

"V književnosti ni uradne cenzure, vendar pa občutim določen strah, da se na Poljskem razvija nekakšna samocenzura," pravi Olga Tokarczuk.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...