Sorodna novica Avtoportret: 60 sekund z Darkom Štantetom

Manca G. Renko (1988) je doktorica zgodovine, publicistka, urednica spletnega portala AirBeletrina in kreativna direktorica festivala Literature sveta – Fabula. Leta 2017 je izšel njen knjižni prvenec Lastno življenje, srečanje z Zofko Kveder, v katerem skozi biografijo pisateljice in urednice Zofke Kveder orisuje zgodovinski čas in položaj žensk na prehodu med 19. in 20. stoletjem. Knjigo je z ilustracijami opremila vizualna umetnica Samira Kentrić.

Literarni festival Fabula, ki ga zadnjih nekaj let vodi, v teh dneh poteka že šestnajstič. Ob včerajšnjem odprtju je nastopila ruska pisateljica Tatjana Tolstoj. Poleg nje so med letošnjimi gosti še druge avtorice in avtorji iz svetovne književnosti, med njimi Rachel Cusk in Fiston Mwanza Mujila, spremlja pa jih pester festivalski program, ki ga usmerja fokus – Zidovi med nami.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Marušo Majer

Današnja avtoportretiranka je ob urednikovanju, pisanju in kuriranju festivalskega programa vedno najprej bralka. Na začetku njenega odkrivanja literarnih del pa stoji klasično delo britanske literature iz leta 1847, ob branju katerega se je prvič zavedela emancipacijske moči književnosti. Več v Avtoportretu.