Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko velja za tesnega zaveznika ruskega kolega Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko velja za tesnega zaveznika ruskega kolega Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Strokovnjaki so to potezo označili za del aktualnega prehoda v totalitarizem, saj je veliko nasprotnikov režima nacionalistično naravnanih in jim proruska drža beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ni všeč, piše BBC.

Prizadevanja oblasti za zadušitev kritik
Razglasitev pesmi Vincenta Dunin-Marcinkeviča za "ekstremistično gradivo" je odraz vse večjih prizadevanj za zadušitev kritike beloruske oblasti. Avtoritarni voditelj Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki so bile na splošno ocenjene kot prirejene, le še okrepil oblast. Zahod je sicer proti Belorusiji uvedel številne sankcije tako zaradi njene podpore ruski invaziji v Ukrajini kot tudi zaradi zatrtja povolilnih protestov v Belorusiji leta 2020.

Vincent Dunin-Marcinkevič (1808–1884). Foto: Wikipedia
Vincent Dunin-Marcinkevič (1808–1884). Foto: Wikipedia

Belorusko tožilstvo je v četrtek sporočilo, da sta bili pesmi Vetrovi lebdijo in Pogovor starejšega moža razglašeni za "ekstremistično gradivo". Z njima skupaj je za ekstremistično gradivo razglašen tudi predgovor, ki ga je k zbranim delom Dunin-Marcinkeviča napisal literarni kritik Jazepa Januškevič.

Upor proti imperialističnim silam
Pesmi sta bili napisani med uporom beloruskega voditelja Kastusa Kalinouskega, ki se je leta 1863 v zahodnih regijah ruskega imperija boril med januarsko vstajo proti ruskemu imperiju. (Mimogrede, po njem je poimenovan Bataljon Kastus Kalinouski, skupina beloruskih prostovoljcev, ustanovljena leta 2022 z namenom obrambe Ukrajine pred rusko invazijo.)

Dunin-Marcinkevič je bil v času vstaje obtožen širjenja idej, ki so "škodljive za oblast". Bil je aretiran in zaprt, a njegove neposredne udeležbe pri uporu niso nikoli dokazali. Danes so njegova dela del beloruskega šolskega kurikula, tudi njegove drame redno uprizarjajo. Po njem je poimenovanih več ulic, slavijo ga tudi v domačem mestu Bobruisk na jugovzhodu Belorusije.

Še več prepovedanih literarnih del
Po pisanju BBC-ja je neodvisni beloruski medij Nexta poročal, da so v Belorusiji prepovedali tudi knjige več avtorjev preteklega stoletja, med drugim Larise Genijuš, Vladimirja Nekljajeva, Lidije Arobej in Natalije Arseneve.