Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Center za slovensko književnost je ob podpori JAK-a v letih med 2017 in 2020 izvedel šest prevajalskih delavnic med slovenskim in nemškim jezikom. Dogajanje je potekalo v sklopu priprav na slovensko predstavitev na frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2023.

S slovenske strani so se jih udeležili Nina Dragičević, Vesna Liponik, Gregor Podlogar, Uroš Prah, Jana Putrle Srdić, Muanis Sinanović, Tone Škrjanec, Kaja Teržan in Nataša Velikonja. Udeležili so se jih tudi pesniki in pesnice iz Avstrije – Ann Cotten, Cornelia Travnicek, Jakob Kraner, Nemčije – Rike Scheffler, Hendrik Jackson, Sonja vom Brocke in Švice – Carlo Spiller, Venus Ryter, Ralph Tharayil.

Rezultate s posameznih delavnic so že predstavili tako v Ljubljani kot tudi na Dunaju, v Berlinu in Zürichu. Tokrat pa bodo vsi udeleženci nastopili na dveh branjih v Berlinu, med 7. in 11. julijem, pod naslovom Poetische Dialoge: Slowenien mit Deutschland, Österreich und der Schweiz.

Prvi dialog med slovensko in nemško pisano poezijo bosta v petek ob 20. uri v prostorih berlinske literarne hiše Lettrétage moderirala slovenska pesnika in literarna kritika Betty Kapun in Aljaž Koprivnikar. Zatem bo v ponedeljek sledilo branje slovensko-nemških prevodov vseh sodelujočih v berlinskem lokalu WATT.

Vizualno podobje dogodka. Foto: Center za slovensko književnost
Vizualno podobje dogodka. Foto: Center za slovensko književnost

Pesmi bodo brali v maternih jezikih nastopajočih in bodo na voljo v nemškem in slovenskem prevodu. Branju sledi še okrogla miza na temo prevajanja in promocije slovenske literature na tujem literarnem trgu, najavljajo.

"Zaradi svoje obsežnosti nedvomno velja za največjo mednarodno živo predstavitev slovenske poezije doslej – čeprav je za poezijo na samem frankfurtskem knjižnem sejmu dejansko zelo malo prostora," je zapisal Brane Mozetič iz Centra za slovensko književnost.

Dogodek pripravlja Center za slovensko književnost, sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, poteka pa v partnerstvu z berlinsko literarno hišo Lettrétage in kulturno institucijo WATT.