Elke Erb in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v predsedniški palači Bellevue v Berlinu, ko je pesnica prejela odlikovanje nemški red za zasluge. Foto: EPA
Elke Erb in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v predsedniški palači Bellevue v Berlinu, ko je pesnica prejela odlikovanje nemški red za zasluge. Foto: EPA

Elke Erb je nagrado, vredno 50.000 evrov, dobila kot enajsta ženska. Podelitev naj bi bila 31. oktobra v Darmstadtu.

Nemška akademija za jezik in književnost ji je nagrado namenila za "izjemno in samobitno življenjsko delo", katerega začetki segajo v leto 1975 v Nemško demokratično republiko in se nadaljuje vse do danes.

Poezija – politična in najdejavnejša oblika spoznavanja
"Za vztrajno razčiščevalko je poezija politična in najdejavnejša oblika spoznavanja,"
je v utemeljitvi zapisala žirija. "Elke Erb uspe, kot nikomur drugemu, v jeziku realizirati svobodo in okretnost misli, v njem jo izzove, izvabi, precizira in celo korigira," še piše v utemeljitvi.

Pesnica, pisateljica, esejistka, literarna prevajalka in urednica živi med Berlinom in predelom Wuischke na Saškem. Je članica Saške akademije umetnosti in Akademije umetnosti v Berlinu.

Rodila se je leta 1938 v Scherbachu, pozneje pa se je družina preselila v nekdanjo Nemško demokratično republiko. Študirala je germanistiko, slavistiko, pedagogiko in zgodovino. Delala je pri založbi, nato se je sredi 60. let pretekelga stoletja preselila v Vzhodni Berlin.

Bila je gostja ptujskega festivala Dnevi poezije in vina
Med njenimi zbirkami so Sonanca, 5-minutne notacije, Moje in Kuža gre naprej do treh. Izbor iz teh zbirk je skupaj z njenimi novejšimi pesmimi za knjigo Bezeg v taktu oblakov prevedel Brane Čop. Edina avtoričina knjiga v slovenskem jeziku je leta 2014 izšla pri založbi Beletrina, ko je bila gostja festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju. Nekaj njenih pesmi je izšlo še v reviji Sodobnost v prevodu Urške P. Černe.

Nemška akademija za jezik in književnost Büchnerjevo nagrado podeljuje od leta 1951, in sicer v nemščini pisočim pisateljicam in pisateljem. Nagrajenci morajo "na določen način izstopati s svojimi deli in pomembno sodelovati pri oblikovanju sodobnega nemškega kulturnega življenja", piše v pravilniku nagrade.