"Ne v areni literature, ampak v areni življenja sem stal," je zapisal Ivan Cankar. Na fotografiji prejemnik Cankarjeve nagrade Gašper Kralj. Foto: Nastja Frey Gorše

Ivan Cankar ni bil samo pisatelj – bil je tudi upornik. Cankar se je žrtvoval za svoje besede. Za resnico, ki jo je hotel povedati na glas.

Vinko Möderndorfer

Kralj je žirijo prepričal s svojim romanom Škrbine, ki se po mnenju žirantov bralcu ponuja kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. "Roman Škrbine je zgodba o nenapisanih zgodbah," je zmagovalno delo v obrazložitvi nagrade opisala žirija.

Častni govornik Möderndorfer

Žirijo za Cankarjevo nagrado sestavljajo Darja Pavlič, Matej Bogataj, Ana Geršak, Niko Grafenauer in Ivan Verč (predsednik).

"Nagrade za umetnost bralce opozarjajo na književnost, ki ni všečna, a ima moč, da nam povrne vero in upanje v moralne vrednote, ki izginjajo," je na podelitvi v Vrhniki dejal častni govornik Vinko Möderndorfer.

"Verjeti v moč besede in literature, verjeti v zgodbo, ki je metafora o svetu, je danes pomembno," je dejal in poudaril, da je Ivan Cankar v svojem delovanju vselej stavil na resnico.

Gašper Kralj: Škrbine

"Ne v areni literature, ampak v areni življenja sem stal," je zapisal Cankar in Möderndorfer je ob tej njegovi misli opozoril na pisateljevo umetniško poslanstvo.

"Ivan Cankar ni bil samo pisatelj – bil je tudi upornik," je še dejal častni govornik in poudaril: "Cankar se je žrtvoval za svoje besede. Za resnico, ki jo je hotel povedati na glas."

Na podelitvi Cankarjeve nagrade. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na podelitvi Cankarjeve nagrade. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na odru še trije romaneskni avtorji
Nominirani so bili še Andrej Blatnik, Mirana Likar in Lucija Stepančič.

Podelitev Cankarjeve nagrade bo potekala v Veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki z začetkom ob 17. uri. Dogodek bo na svojem programu in kot video na svoji spletni strani prenašal program Ars. Foto: BoBo
Podelitev Cankarjeve nagrade bo potekala v Veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki z začetkom ob 17. uri. Dogodek bo na svojem programu in kot video na svoji spletni strani prenašal program Ars. Foto: BoBo

Blatnik je nominiran za roman Luknje. Žirija je med drugim v utemeljitvi zapisala, da je njegova pisava pregnetena z aluzijami in citati, slog je filozofsko hladen, njegove glavne retorične figure pa so variacije.

Biografski roman Pripovedovalec avtorice Mirane Likar je zgodba o tem, kako zelo potrebujemo pripovedovanje o sebi. Avtorica je po besedah žirije z njim prepričljivo dokazala, kako se da pripovedovati.

Roman Naj me kdo zbudi Lucije Stepančič pa se predstavlja kot reinvencija in posodobitev ljudskega motiva mrtveca, ki pride po ljubico, a postavljenega v kontekst sodobne kulturniške in umetniške srenje.

Priznanje za delo s področja ustvarjanja Ivana Cankarja

Cankarjevo nagrado so leta 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU-ja, donatorica nagrade v vrednosti 5000 evrov bruto je Občina Vrhnika.

Cankarjevo nagrado lahko prejme delo s katerega koli področja ustvarjanja Ivana Cankarja - pesniška zbirka, roman, drama in zbirka kratkih pripovedi ali esejev. Letos bodo nagrado podelili drugič, lani jo je prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi.