Aleksander Čeferin, ministrica za kulturo Asta Vrečko in Jürgen Boos. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin, ministrica za kulturo Asta Vrečko in Jürgen Boos. Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) se je na sejmu pogovarjal z direktorjem Frankfurtskega knjižnega sejma Juergenom Boosom, ki je na Čeferinove besede pripomnil, da je to morda tudi zato, ker smo majhen narod in se vsi poznamo med seboj ter zato stvari jemljemo bolj osebno.

Na pogovoru z naslovom Nogomet in literatura sta Čeferin in Boos iskala vzporednice med branjem in športom. Čeferin je dejal, da bi bili ljudje manj depresivni in agresivni, če bi več brali. Hkrati bi se tudi bolj poslušali.

Na Boosovo vprašanje, ali in koliko mu uspe ob takšni funkciji brati, je Čeferin odvrnil, da precej bere, a veliko tudi na spletu. Potrebuje sicer precej samodiscipline, da vzame v roke knjigo. Vsekakor pa to redno počne ob večerih, saj je ugotovil, da v nasprotju z razdraženostjo ob negativnih vsebinah na spletu, ki jih je nekoč bral, "spi kot angelček".

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Na frankfurtskem odru Drago Jančar in Ana Marwan, avtorja, ki pišeta zelo drugače

Med deli svetovne književnosti sta Čeferinu najljubši Sto let samote Gabriela Garcíe Márqueza in Knjiga petih prstanov japonskega samuraja Mijamota Musašija. Med slovenskimi pisatelji pa je omenil Ivana Tavčarja, pa ne le zato, kot se je pošalil, ker je bil tudi on pravnik in športnik, pač pa zaradi izjemnih literarnih del, kot sta Cvetje v jeseni in Visoška kronika. Od sodobnih slovenskih avtorjev je omenil Tadeja Goloba.

Foto: Eva Semič
Foto: Eva Semič

Boos je dejal, da je ob sodelovanju s slovenskimi literati, založniki in predstavniki javne agencije za knjigo velikokrat potoval v Slovenijo, ob čemer je ugotavljal, da je slovenski narod zelo kulturen in športen. Vsi se ukvarjajo z nekim športom in umetnostjo, je dejal. Čeferin je odvrnil, "da smo Slovenci čudna nacija, ki ima zelo rada šport in kulturo".

Tudi v svetu so najboljši ambasadorji prav športniki in umetniki, je dodal. Omenil je tudi patriotizem, ki se pokaže ob športnih tekmah, ko se sicer tudi sprti ljudje zedinijo in navijajo za slovenske športnike.

Beseda je nanesla še na diskriminacijo, za katero Čeferin pravi, da je nogomet na igrišču ne pozna. "Ni pomembno, kakšne rase, religije ali spolne usmerjenosti si; in obratno, če nisi dovolj hiter in ne znaš brcati žoge, ti ne pomaga nič, ne boš nogometaš, pa če si kraljev sin."
Drugačna pa je situacija na tribunah. Med navijači se po njegovih besedah "vedno najde pet odstotkov idiotov, ki izkoristijo pozornost, ki jo nogomet ima, za širjenje svojih idiotskih ideologij".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeferin je v pogovoru v uvodu povedal, da se v Uefi, ki je največja športna organizacija na svetu in tako ena največjih nevladnih organizacij, zadnje tri leta ukvarja v glavnem s težavami, ki so jih med drugim prinesle tudi pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini, zdaj pa še nova vojna na Bližnjem vzhodu.

Želijo si biti tudi kar se da okoljevarstveni, pri čemer se zaveda, da nogometna dejavnost pušča velik ogljični odtis. Boos je temu dodal, da so se s tem vprašanjem ukvarjali tudi na knjižnem sejmu, ko so vabili literate in založnike iz daljnih držav in so morali ti prispeti z letali, a sejem temelji na osebnih srečanjih, torej je šlo za kompromis.