Prejšnji direktor agencije Dimitrij Rupel je odstopil oktobra lani, potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko dejala, da vodstvo JAK-a ne uživa zaupanja ministrstva za kulturo. Predmet zaskrbljenosti so bile predvsem domnevno nezadostne priprave na enega največjih projektov na področju kulture, letošnji Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja.

Pred nastopom funkcije v. d. direktorja je bila Katja Stergar na JAK-u zadolžena za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta Bologna 2024. Foto: BoBo
Pred nastopom funkcije v. d. direktorja je bila Katja Stergar na JAK-u zadolžena za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta Bologna 2024. Foto: BoBo

Na JAK-u zaposlena od samega začetka
Katja Stergar
je leta 2003 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Na JAK-u je zaposlena od njegove ustanovitve, zadnja tri leta kot podsekretarka. Od 1. novembra 2022 JAK vodi kot vršilka dolžnosti direktorja. Preden se je zaposlila na JAK-u, je bila krajši čas zaposlena na ministrstvu za kulturo, in sicer kot svetovalka za knjigo, pred tem pa je bila urednica revije Pil, mesečnika za otroke. Vso kariero je posvetila knjigi in mednarodnemu sodelovanju na področju knjige.

Na svoji poklicni poti je bila tudi urednica vrste knjig, med drugim knjige Tadeja Goloba Kam je izginila Brina?, ki je leta 2013 izšla pri Založbi Miš. Je tudi urednica dveh leksikonov ter lektorica devetih monografskih publikacij ter več diplom, magisterijev in doktoratov. Katja Stergar je članica več domačih in mednarodnih strokovnih komisij in odborov na področju knjige ter prevajanja.

Nova moč za priprave na Frankfurt in Bologno
V programu, ki ga je predstavila Svetu agencije, je dobro identificirala težave pri pripravi častnega gostovanja Slovenije v Frankfurtu in Bologni, natančno predstavila načrt financiranja področja ter osvetlila težave pri postopkih podeljevanja subvencij, so zapisali na ministrstvu za kulturo ter dodali, da je Katja Stergar v programu izvrstno predstavila tudi vsebinske poudarke obeh gostovanj Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu leta 2023 in v Bologni leta 2024.