Festival Vilenica bo letos potekal med 2. in 7. septembrom pretežno v Ljubljani in na Krasu, prinesel pa bo približno 19 dogodkov. Foto: BoBo
Festival Vilenica bo letos potekal med 2. in 7. septembrom pretežno v Ljubljani in na Krasu, prinesel pa bo približno 19 dogodkov. Foto: BoBo

Društvo slovenskih pisateljev je po prejeti odločbi o izboru in sofinanciranju javnih kulturnih programov na področju literarnih prireditev na Javno agencijo RS za knjigo in ministrstvo za kulturo naslovilo odprto pismo. V njem pod naslovom Frankfurt že že, kaj pa Vilenica? poziva Jak, da v celoti financira letošnjo Vilenico.

"Frankfurt kot prezentacija slovenske književnosti je minil. In potonil v pozabo. Da se bo enako zgodilo z domačo literarno sceno in domačimi literarnimi dogodki, pa skrbi JAK," je bil v svojem pismu oster DSP. Foto: Frankfurtski knjižni sejem/Sabine Felber

V odprtem pismu so v uvodu zapisali, da je temelj financiranja Mednarodnega literarnega festivala Vilenica vprašanje, kaj predstavlja Vilenica doma in kaj pomeni v svetu. Ob tem je po njihovih navedbah Frankfurt kot prezentacija slovenske književnosti minil oz. "bolj ali manj motno blestel en teden".

Festival, ki status v tujini že ima
Doma pa obstaja mednarodno uveljavljen enotedenski festival, ki "že 40 let uspešno predstavlja Slovenijo, slovenske avtorje, prevode iz tujih jezikov v slovenščino in slovenske prevode v druge jezike, vabi tuje avtorje, in kar je najbolj nenavadno za našo skromnost, podeljuje mednarodno zelo ugledno nagrado vilenica", ki jo je doslej prejelo 38 mednarodno priznanih ustvarjalcev, ki so ime Vilenice ponesli v svet. "Prezentacija Slovenije je s tem festivalom uspešna, potrebna in uveljavljena," poudarjajo na DSP-ju.

Ob tem opozarjajo, da so se nominalno sredstva za Vilenico v desetih letih zmanjšala na polovico. "Če ocenimo še desetletno inflacijo in dvig cen storitev, smo verjetno na 15 odstotkih cene delovanja" festivala, opozarjajo v pisateljskem društvu, ki vodi festival.

Za tretjino sredstev manj kot lani
Na JAK-u so letos v utemeljitvi za zmanjšanje sredstev za Vilenico in preostale programe DSP-ja za eno tretjino glede na lansko leto med drugim navedli, da "vprašanja, ki bodo /.../ postavljena v središče razprav na festivalu (umetna inteligenca, sociološke in tehnološke spremembe, globalni jeziki in podnebne spremembe), se sicer ne zdijo posebno izvirna, saj so predmet razprav po vsem svetu in niso v celoti predmet literature kot take /.../ vsebine v prijavi se ne zdijo dovolj definirane in inovativne. Interaktivnost prijavljene programske enote je izkazana povprečno /.../"

Sorodna novica Nagrada vilenica v roke Miljenka Jergovića, "kronista grozljivih preteklih časov, pa tudi lepega"

Ob tem so na DSP-ju začudeni, da na JAK-u ne govorijo o pomenu Vilenice in dejstvih, "pač pa o nečem, kar se zdi". Menijo, da je vse, kar v odločbi JAK-a piše, "navadna pisarniška latovščina, prepredena s stališči povprečnega vsakdanjega malomarneža, ki mu je za slovensko literaturo vseeno, vseeno mu je za ugled literarnega mednarodno uveljavljenega festivala, pa zato potrebuje nekaj nejasnih zahtev in predvidevanj, ki opravičujejo, da zmanjša sredstva na pest drobiža".

V opredelitvah JAK-a je po oceni DSP-ja jasno, da je Vilenica tudi za ministrstvo za kulturo nekaj postranskega, kljub 40 letom velikega prispevka DSP-ja za uveljavitev slovenske literature v svetu.

Pričakujejo stoodstotno financiranje festivala
Na DSP-ju zaradi vsega omenjenega pozivajo ministrstvo za kulturo, ki po njihovih besedah "reže sredstva tudi JAK-u, ki pa je očitno samo poslušen razdeljevalec drobtinic", da Vilenico v celoti financira. Ob tem JAK pozivajo, da doda še sredstva, ki bodo zagotovila kakovostno izvedbo letošnjega festivala.

Ta bo obsegal 20 dogodkov v Hrastniku, Kopru, Lokvi, Ljubljani, Sežani, Štanjelu in Trstu, na katerih se bo predstavilo več kot 20 avtorjev in literarnih posrednikov iz 16 držav, med njimi tudi prejemnik vilenice Miljenko Jergović. Slovenski avtor v središču je Dušan Šarotar, tu bodo še nagrajenec ali nagrajenka Srednjeevropske pobude ter avtorji in uredniki iz Češke, države v fokusu, v okviru festivala pa bodo izšle tudi tri publikacije. "Bo dovolj za JAK komisije in ministrstvo?" se v sklepu odprtega pisma sprašuje predsednik DSP-ja Dušan Merc.