"... Zakaj ne pišem ni knjiga o sprijaznjenju ali pasivizaciji zaradi družbenega determinizma. Je knjiga o iskanju načinov preživetja, iskanju rešitev in premišljanju o drugačnih možnostih tvorjenja skupnosti, pa tudi knjiga, ki validira vse tiste, ki dejavnosti in iskanja rešitev preprosto ne zmorejo. In tudi to je v redu," je o delu v recenziji zapisala Anja Radaljac. Foto: MMC RTV SLO

Dijana Matković v avtofikcijskem, esejističnem romanu Zakaj ne pišem s prizori, iz svojega življenja, ki jih prepleta z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje.

Sorodna novica Dijana Matković: Revščina je tisto nasilje, ki producira novo nasilje
Sorodna novica Dijana Matković: Zakaj ne pišem

"Toda prav lahko bi bil naslov tudi Zakaj pišem, saj obenem pokaže, da se lahko krivicam zoperstavimo s preseganjem in spajanjem identitet v razredno zavest in z ustvarjanjem širše, solidarne skupnosti," so o romanu zapisali pri Cankarjevi založbi in dodali, da gre "za roman tega trenutka, roman družbe poznega kapitalizma 21. stoletja, ki mu je Dijana Matković našla jezik – odkrit do bolečine, prežet z analitičnim dvomom in bojevit v svoji zahtevi po resnici".

Knjiga, ki je pri Cankarjevi založbi izšla leta 2021, bi morala biti po prvotnih načrtih urednika Aljoše Harlamova zbirka esejev. Vendar je avtorica urednika hitro zavrnila, češ da si ne želi poobjavljati svojih esejev, da pa ima v načrtu roman. Harlamov je ponudbo sprejel in bil, kot je poudaril, nad izdelkom prijetno presenečen.

Prostor, kjer se smemo počutiti šibko in žalostno
Avtorica pravi, da je želela z delom, ki je označen za deloma avtofikcijski deloma esejistični roman, odpreti prostor, kjer se lahko posameznik počuti slabo, šibko ali žalostno, česar današnji svet ne prenese. Naslov se ji je zdel duhovit, saj knjiga ne nazadnje ni tako tanka, vendar pa obenem v delu opiše kar nekaj težav, zaradi katerih se marsikdo ne odloči pisati.

Dijana Matković (1984) je pisateljica, prevajalka in publicistka, urednica portala Disenz. Med drugim je avtorica zbirke kratke proze V imenu očeta (2013).

Prireditev Knjige na Berlinalu (Books at Berlinale) na 73. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo potekal med 16. in 26. februarjem, pripravljajo v sodelovanju s frankfurtskim knjižnim sejmom. Knjige so v igri za morebitne filmske priredbe.