Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Festival bralne kulture letos poteka osmič, izjemoma so ga preselili v zimski čas, sicer ga tradicionalno prirejajo spomladi. Zaradi epidemioloških razmer bo dostopen prek kanala LUD Literature na YouTubu, ki festival organizira.

Festival so naslovili Prepišna Literatura: Brez bližnjic. Posvečajo ga esejistiki, saj se smisla "ne da poiskati prek bližnjic, ampak le s tehtno refleksijo, značilno za esejistiko". Kot so poudarili, se kot založba že dolga leta posvečajo izdajanju tuje in domače esejistike, saj želijo odpreti čim več prostora za povezavo med bralcem in esejistom.

Sorodna novica Esad Babačić: Vzeti si svobodo je izziv, ki ostaja nad vsako ideologijo

Na festivalu sodelujejo zelo uveljavljena imena, kot sta Esad Babačić, letošnji Rožančev nagrajenec, in Urban Vovk, pa vse do mlajših esejistov, ki se na tem polju še vzpostavljajo. Podali se bodo tudi v filmsko esejistiko in v poskus pripovedovanja eseja, letošnje dogajanje opisuje vodja festivala Veronika Šoster.

"Zaradi vseh nevarnosti, v katerih se znajdejo in za katere pogosto niso prepoznani, so esejisti in esejistike nekakšne ogrožene živali, saj lahko svoje bisere zaupajo le predanim in zavzetim bralcem," še poudarja.

Na festivalskih spletnih dogodkih bodo tako spregovorili o tej pogosto zapostavljeni literarni zvrsti. H kratkim predavanjem so povabili osem esejistov, Ana Svetel in Špela Setničar bosta pokazali tudi, kako lahko esej zaživi v pripovedovani obliki.

Foto: Lud Literatura
Foto: Lud Literatura

Festival bo danes ob 17. uri v sklopu Nakratki 1 – kratka predavanja o esejistiki uvedlo predavanje Muanisa Sinanovića in Roberta Kureta, ki jim bodo do petka sledila še predavanja več premišljevalcev esejistike, med njimi so Mojca Pišek, Urška Bračko, Anja Banko in Jasmina Šepetavc. Festival se bo sklenil v petek, ko bodo na sporedu Pripovedovane Stopinje s Katarino Nahtigal in Mašo Budič.

Vsi dogodki festivala so del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS, in bodo na voljo tudi za poznejše oglede.