Prestižno literarno nagrado je Herve Le Tellier osvojil z romanom L'Anomalie. Foto: EPA
Prestižno literarno nagrado je Herve Le Tellier osvojil z romanom L'Anomalie. Foto: EPA

Triinšestdesetletni Herve Le Tellier je Goncourtevo nagrado v ponedeljek prejel za roman o neverjetnem dogodku, ki na glavo postavi življenje potnikov na poletu iz Pariza v New York, je vsebino romana povzela nemška tiskovna agencija DPA. Po pisanju agencije je L'Anomalie mešanica srhljivke, komedije in znanstvene fantastike.

Didier Decoin, predsednik žirije za Goncourtevo nagrado, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da ima roman "kinematografsko dimenzijo", ter izrazil upanje, da bo prirejen za filmsko platno.

Desetčlanska žirija se je sicer letos morala zaradi veljavnih omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 odpovedati tradicionalnemu kosilu v restavraciji Drouant v središču Pariza. Razglasitev nagrajenca je zato potekala prek videopovezave, člani žirije in nagrajenec so se oglašali s svojih domov.

Goncourtevo nagrado podeljujejo od leta 1903. Dobitnik prejme simboličnih deset evrov, vendar se z nagrado močno poveča prodaja nagrajenega dela. Med dozdajšnjimi dobitniki nagrade so Marcel Proust, Simone de Beauvoir, Marguerite Duras in Michel Houellebecq.

Renaudoteva nagrada

Renaudoteva nagrada pa velja za drugo najpomembnejšo francosko literarno nagrado. Uveljavljena sodobna francoska pisateljica Marie-Helene Lafon jo je prejela za knjigo Histoire du fils, v kateri pripoveduje o usodi otroka, rojenega neznanemu očetu, je o knjigi zapisal DPA.

Obe nagradi naj bi sicer podelili 10. novembra. Vendar je Akademija Goncourt na ta datum napovedano slovesnost s podelitvijo nagrade v znak protesta proti zaprtju knjigarn v sklopu omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 odpovedala že konec oktobra.