Ernest Hemingway z mečarico, ki jo je leta 1956 ujel na enomesečni ribiški ekspediciji v Peruju. Foto: AP
Ernest Hemingway z mečarico, ki jo je leta 1956 ujel na enomesečni ribiški ekspediciji v Peruju. Foto: AP

Zgodba Pursuit As Happiness (Zasledovanje kot sreča) v ospredje postavlja lov na mečarico. "Ko smo jo zagledali, smo vedeli, kako mogočna je v resnici. Ne bi mogli reči, da je bilo strah vzbujajoče. Bilo je prekrasno," je zapisal Hemingway.

Pisateljev vnuk Sean Hemingway je natipkan izvod kratke zgodbe odkril, ko je preučeval Hemingwayev arhiv, ki ga hranita bostonska knjižnica in muzej Johna F. Kennedyja. "Ne vem, zakaj zgodba do zdaj ni bila deležna pozornosti. Gre za dragulj med do zdaj neobjavljenim gradivom," je prepričan.

O avtobiografskosti zgodbe pa je Sean Hemingway dejal: "Mogoče je, da je zgodbo navdahnila ribiška odprava v letu 1933, ki je tudi leto, v katero je postavljena, a po mojem mnenju so bile vir navdiha zanjo številna različna doživetja, ki jim je avtor dodal literarne elemente."

Zgodba Pursuit As Happiness, ki naj bi nastala med letoma 1936 in 1956, bo kot dodatek vključena v novo izdajo dela Starec in morje (1951). Je pa Sean Hemingway presodil, da zgodba ni nastala kot gradivo za omenjeni roman, navaja The Guardian.

Pustolovec, popotnik, pisec
Ernest Hemingway (1899–1961) je s svojim jasnim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. V delih je med drugim opisal velike zgodovinske prevrate, obe svetovni vojni, špansko državljansko vojno in gospodarsko depresijo.

Poleg kratkega romana Starec in morje med njegova znana dela sodijo še Pariz – premični praznik, Resnično ob prvem svitu, Med lovom in vojno, Zbogom, orožje! in Zeleni griči Afrike.