Šiva Nazar Ahari. Foto: Wikipedia
Šiva Nazar Ahari. Foto: Wikipedia

Pred mednarodnim dnevom žena je ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira predstavil iransko novinarko, blogerko in nagrajeno zagovornico človekovih pravic Šivo Nazar Ahari, ki pri nas biva pod okriljem programa ICORN.

Glas po krivici zaprtih aktivistov
Kot je na današnji predstavitvi povedala predsednica Mire Tanja Tuma, je leta 1984 rojena Teheranka več let obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih, kot so otroško delo, ravnanje s političnimi zaporniki, skrajna revščina in pravice žensk.

Veseli me, da imam priložnost biti v Ljubljani. Ne verjamem, da bi mi katero koli drugo mesto lahko zagotovilo takšen mir v tem času. Velika izkušnja je, ogledati si državo po prehodu iz totalitarne oblasti. Res sem vesela in hvaležna, da ste me sprejeli tukaj, v svojem mestu kot gostjo.

Šiva Nazar Ahari

Članke je objavljala pri vidnih spletnih časopisih, sodelovala je s študentskim odborom za zaščito političnih zapornikov in pisala članke za odbor novinarjev za človekove pravice, katerega ustanovna članica je. Veliko je pisala tudi za svoj blog Azadiezan (Ženske svoboščine).

Novinarka in zagovornica človekovih pravic je za svoje delo dobila vrsto nagrad in imenovanj. Med drugim je leta 2012 prejela nagrado Ameriškega islamskega kongresa za "zagovornike za zapahi", ki jo podeljujejo zaprtim aktivistom z močnimi vodstvenimi sposobnostmi, ki so bili zaprti po krivici.

Dve leti za zapahi zaradi obtožbe, da je "sovražnica Boga"
Ker je med predsedniškimi volitvami leta 2009 s skupino aktivistk, ki se je ukvarjala z zahtevami žensk, organizirala kampanjo in od kandidatov pričakovala, da upoštevajo zahteve žensk, so jo skupaj z drugimi aretirali in obsodili na šest let zapora. Zaradi obtožbe, da je "sovražnica Boga", bi jo lahko usmrtili z obešanjem. Po pritisku mednarodne skupnosti, predvsem Mednarodnega združenja pisateljev (PEN), pa so jo po dveh letih izpustili iz zapora.

Sorodna novica Iraškemu pisatelju in novinarju odobrili zatočišče v Ljubljani

Zaradi sankcij ZDA so razmere v Iranu vse slabše
Po njenih navedbah so življenjske razmere v Iranu zaradi sankcij ZDA vse slabše. Vsak dan se draži hrana, ljudje živijo v strahu in so zaskrbljeni zaradi svoje prihodnosti, je izpostavila in opozorila, da v Iranu ni človekovih pravic, kaj šele demokracije. Zapor je zanjo grenka in težka izkušnja, a kot pravi, ji pomaga, da gre naprej. Prav tako je prepričana, da sankcije nič ne koristijo, samo "škodujejo ljudem in povzročajo vojno".

Ljubljana med mesti zatočišči preganjanih pisateljev
Šiva Nazar Ahari je v Ljubljano prišla pred štirimi meseci, po tem ko se je v letu 2017 odločila za delo pri projektu ICORN ‒ mesta zatočišča preganjanih pisateljev, med katerimi je tudi Ljubljana. "Čutila sem, da potrebujem svež zrak. Pravzaprav sem bila tudi malce razočarana in utrujena. Po vseh teh letih sem si morala dovoliti, da se naučim več, da izvem več, tako da lahko, ko se vrnem, naredim nekaj boljšega," je dejala in dodala, da je odšla iz Irana, ki je v zelo težkem gospodarskem položaju.

Iranska novinarka Šiva Nazar Ahari o življenju v Ljubljani