Med letoma 1947 in 1956 so ob Mrtvem morju našli približno 900 rokopisov. Foto: AP
Med letoma 1947 in 1956 so ob Mrtvem morju našli približno 900 rokopisov. Foto: AP

Ti fragmenti pergamenta so prvi zvitki s svetopisemsko vsebino, ki so jih pri arheoloških izkopavanjih našli južno od Jeruzalema v zadnjih 60 letih, poroča Deutsche Welle.

Gre za vrstice grškega besedila iz biblijskih knjig Zaharije in Nauma. Raziskovalci domnevajo, da so drobce skrili v času judovske vstaje proti Rimu med vladavino cesarja Hadrijana med letoma 132 in 136 našega štetja.

Sorodna novica DNK-analiza: ne izvirajo vsi Mrtvomorski rokopisi iz puščave, v kateri so bili najdeni

"Z arheološkimi izkopavanji so prvič po približno 60 letih odkrili dele bibličnega zvitka," je v izjavi zapisala Izraelska uprava za starine (IAA).

"Govorite resnico"
Našli so tudi v grščini napisane besede iz knjige dvanajstih manjših prerokov, ki je del hebrejske Biblije. V odlomku iz Zaharijeve knjige je med drugim zapisano: "To je tisto, kar morate storiti: govorite resnico drug drugemu."

Božje ime je v zvitku zapisano s starohebrejsko pisavo, dodajajo na IAA-ju.

Kako so jih našli?
Med akcijo iskanja morebitnih novih zvitkov so arheologi uporabljali brezpilotna letala in plezalno opremo, saj so se po vrvi spuščali v jame. Zvitke so našli v kraju, ki je znan kot Jama groze. To ime je dobil zaradi 40 človeških okostij, ki so jih tam našli med izkopavanji v šestdesetih letih preteklega stoletja, še poroča Deutsche Welle.