Nekdanji lastnik Vile Zlatica Ivan Hribar je bil s Češko tesno povezan. Foto: Andrej Peunik/MGML
Nekdanji lastnik Vile Zlatica Ivan Hribar je bil s Češko tesno povezan. Foto: Andrej Peunik/MGML
Sorodna novica V Pragi poslej spominska plošča Zofki Kveder, kjer je svobodno zaživela kot pisateljica

Posebna pozornost v okviru razstave je namenjena recepciji Ivana Cankarja in fenomenu večkulturne slovenske pisateljice Zofke Kveder (1878–1926), ki se je preživljala s pisateljevanjem in urednikovanjem. Glavna junakinja njenih del je bila po navadi ženska. Leta 1900 je izdala svojo prvo knjigo Misterij žene, dramske spise je leto kasneje zbrala v knjigi Ljubezen. Sledile so zbirke Odsevi, Iz naših krajev, Iskre in socialna drama Amerikanci leta 1908. Pisala je tudi v nemškem in hrvaškem jeziku ter sodelovala pri številnih nemških, hrvaških in čeških časopisih. O njej je nastal film z naslovom Biti ženska, biti Zofka Kveder.

Simbolika Vile Zlatica
V razstavo je kot medkulturni posrednik vključen tudi nekdanji lastnik Vile Zlatica Ivan Hribar, ki je bil s Češko tesno povezan, med drugim kot prvi veleposlanik Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Pragi.

Na današnjem odprtju razstave so bili prisotni direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, češki veleposlanik v Sloveniji Jiří Kuděla ter soavtorica razstave, vodja projekta Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne (Tilda) in vodja Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici Katja Mihurko, ki je ob tej priložnosti imela tudi krajše strokovno vodstvo.

V Vili Zlatica bo razstava na ogled do 22. maja ob petkih med 15.00 in 18.00 in sobotah med 14.00 in 18.00. Ogled je v drugih terminih mogoč po predhodni najavi.

Razstava je nastala v okviru raziskovalnega projekta Tilda. Maja si jo bo mogoče ogledati na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi.

Projekt Tilda izhaja iz vprašanja, kako avtorji in avtorice iz obdobja moderne na Slovenskem (1890–1920) v literarnih besedilih artikulirajo intimne odnose, kako se napetosti med družbenim in zasebnim odražajo v jeziku, naraciji ter formi in kako se koncepti s področja intimnosti vpisujejo v literarni tekst, so zapisali v sporočilu za javnost Foruma slovanskih kultur.