Bert Pribac. Foto: BoBo
Bert Pribac. Foto: BoBo

Bert Pribac sodi med najvidnejše literarne ustvarjalce slovenske diaspore. Leta 1959 je namreč zapustil domovino in se šele leta 2000 vrnil v rodne Srgaše. Njegova prva pesniška zbirka Bronasti tolkač iz leta 1962 je prva slovenska knjiga, izdana v Avstraliji. Pomembno pa je tudi njegovo prevajalsko in antologijsko delo. Leta 2012 je bil odlikovan z redom za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Tudi palestinska pisateljica, zdravnica, doktorica znanosti in aktivistka Ghada Karmi je zapustila svoje rodno mesto. Iz Jeruzalema je morala zaradi okupacije leta 1948 s starši oditi že kot devetletna deklica. Življenje v Jeruzalemu in svoje slovo od Palestine je opisala v knjigi V iskanju Fatime. O Fatimi, ki je odigrala veliko vlogo v pisateljičinem otroštvu, pripoveduje tudi odlomek iz dela Vrnitev, ki ga nocoj ob 18.05 lahko slišite v oddaji Spomini, pisma in potopisi. V tej knjigi avtorica odlično prepleta svojo osebno zgodbo s politično usodo palestinskega naroda, kar je značilno tudi za njena ostala dokumentarno leposlovna dela.

Povrnil se bom / povrnil nekdaj / med negibne oljke / v poletni vročini / razsejane med skalami / po bregu / in bolečim občutenjem tujstva / mi je ubilo dušo do grenke onemoglosti ...

Bert Pribac
Dante Alighieri na freski Andrea del Castagna iz sredine 15. stoletja. Foto: Wikipedia
Dante Alighieri na freski Andrea del Castagna iz sredine 15. stoletja. Foto: Wikipedia

“Vstopava v nižave, kjer videl takšne boš ljudi trpeti, ki so zapravili svoj dan spoznave.”
Tudi ta teden se bo program Ars s svojimi literarnimi oddajami spomnil treh obletnic. Konec maja leta 1265 naj bi se okvirno rodil velikan italijanske literature Dante Alighieri, ki je zgornjo misel zapisal v prvem delu svoje mojstrovine Božanske komedije z naslovom Pekel. Kako se Dante v spremstvu Vergila sprehaja po devetih krogih pekla in srečuje grešnike, boste lahko slišali v oddaji Literarni večer v torek, 26. maja, ob 21.05 (Prvi program Radia Slovenija). Scenarij za oddajo, ki je bila posneta leta 1980, je pripravil Andrej Capuder, ki je tudi v celoti prevedel Božansko komedijo.

Janez Trdina. Foto: Wikipedia
Janez Trdina. Foto: Wikipedia

Na današnji dan leta 1940 pa se je v tedanjem Leningradu rodil znameniti rusko-ameriški pesnik Josif Aleksandrovič Brodski. Iz Sovjetske zveze je bil leta 1972 pregnan in je nato živel v Združenih državah Amerike, leta 1987 pa je za svoje literarno delo prejel Nobelovo nagrado. Njegova zgodnja poezija je izrazito metaforična, polna spraševanja o življenju in smrti, in takšna je tudi pesem Griči, ki jo v interpretaciji dramske igralke Silve Čušin lahko slišite v nocojšnji oddaji Literarni nokturno (23.05). Griči so namreč prispodoba življenja, ravnina okrog njih pa ponazarja smrt.

Zaznamovali pa bomo tudi 190-letnico rojstva pisatelja Janeza Trdine, predstavnika prvega mladoslovenskega rodu, ki je v naši kulturni zgodovini in književnosti zapustil močne sledi. Njegovo najbolj znano in najboljše delo so prav gotovo Bajke in povesti o Gorjancih, s katerimi se bomo nanj spomnili v četrtkovem Literarnem večeru. Pripovedke, ki jih je Trdina preoblikoval in prežel s svojimi moralnimi in socialnimi nazori, so prvič izšle v Ljubljanskem zvonu med letoma 1882 in 1888. Literarni večer je nastal leta 1980, literarna besedila sta tedaj interpretirala dramska igralca Andrej Kurent in Boris Kralj, režiral pa je Aleš Jan.

Deset minut za literaturo tik pred polnočjo
Literarnim vsebinam so na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars namenjene številne oddaje različnih dolžin in formatov. Ena izmed njih je tudi dnevna oddaja Literarni nokturno, v kateri lahko vsak dan ob 23.50 (23.05 na Prvem programu Radia Slovenija) slišite deset minut poezije ali proze različnih avtorjev in avtoric – razpon pa sega od klasikov do sodobnih ustvarjalcev. Med Literarnimi nokturni tega tedna opozorimo še na dva. Ponedeljkov nokturno nas bo popeljal v srednji vek z izborom iz dvojezične antologije latinske lirike srednjega veka Srednjeveški cvetnik (Florarium mediaevale), ki je pri Slovenski matici izšla pred dvajsetimi leti. Slišali bomo tri pesmi – humorno Ukradeni konj, satirično Pohlepni Rim in letnemu času primerno pesem z naslovom Pomladna.

Philippe Djian. Foto: EPA
Philippe Djian. Foto: EPA

V sredo pa bo na sporedu pripoved o časopisnem kritiku Denisu, ki je podnevi tudi neuspešen pisatelj, ponoči pa, preoblečen v žensko, poje in pleše v kabaretu. Izbrani odlomek je del romana Dragi – dragi, ki ga je napisal sodobni francoski avtor Philippe Djian. Širše znan je njegov roman 37,2 stopinje zjutraj, po katerem so leta 1986 posneli kultni film Betty Blue.

Spored literarnih oddaj med 24. in 30. majem

24. maj
Humoreska tega tedna - 14.05 (Ars)
G. Boccaccio: Dekameron Novela o bistroumni Filipi; Pinuccio in Adriano
Spomini, pisma in potopisi - 18.05 (Ars)
Ghada Karmi: Vrnitev: Spomini Palestinke
Literarni portret - 22.05 (Ars)
Bert Pribac
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Josif Brodski: Griči

25. maj
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Srednjeveški cvetnik (1)

26. maj
Literarni večer - 21.00 (Ars)
Janez Trdina (ob 190. obletnici rojstva)
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Andrej Hočevar: Umetnost stavi na napako

27. maj
Literarna matineja - 11.05 (Ars) Stendhal: Rdeče in črno (ciklus: Svetovni klasiki)
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Philippe Djian: Dragi – dragi

28. maj
Literarni večer - 21.05 (Prvi) Dante Alighieri: Božanska komedija – Pekel
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Andraž Polič: Ona je mesto

29. maj
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Pavel Huelle: Mercedes-Benz (Ciklus: Na valovih humorja)

30. maj
Izbrana proza - 18.00 (Ars)
Witold Gombrowicz: Trans-atlantik
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Boris A. Novak: Odkrivanje vsakdanjega