Samo za odkup hiše pobudniki potrebujejo štiri milijone funtov. Ampak če se nabere 4,7 milijona funtov, bo poleg vsega drugega na vrsto prišla tudi ločena
Samo za odkup hiše pobudniki potrebujejo štiri milijone funtov. Ampak če se nabere 4,7 milijona funtov, bo poleg vsega drugega na vrsto prišla tudi ločena "hobitovska hiška" na vrtu. Foto: Project Northmoor/Breckon & Breckon

JRR se je z družino v hišo na ulici Northmoor v Oxfordu vselil leta 1930. Na tem naslovu so ostali 17 let, Tolkien pa je v tem obdobju poučeval na oxfordski univerzi. V prostem času je spisal roman Hobit, ki se je rodil kot pravljica za lahko noč za njegove otroke. Delo je pozneje nagradil s še ambicioznejšim Gospodarjem prstanov.

Pisateljica Julia Golding je začetnica pobude Project Northmoor, kampanje zbiranja 4,5 milijona funtov. S to vsoto bi hišo lahko kupili, še preden pride na trg, in jo spremenili v Tolkienov muzej. Podporo projektu so že izrazili igralci, ki jih bomo z vedno povezovali z Jacksonovo ekranizacijo Gospodarja prstanov – Ian McKellen (filmski Gandalf), Martin Freeman (Bilbo Bisagin) in John Rhys-Davies (Gimli).

Hišo s sedmimi spalnicami in velikim vrtom bi bilo treba najprej prenoviti – pobudniki bi jo radi čim bolj približali videzu v Tolkienovem času –, potem pa bi v njej prirejali različne kulturne prireditve.

Hiša je sicer lepo prenovljena, a v okviru Projekta Northmoor bi jo
Hiša je sicer lepo prenovljena, a v okviru Projekta Northmoor bi jo "vrnili v času" v trideseta in štirideseta leta 20. stoletja. Foto: Project Northmoor/Breckon & Breckon

Hiša, iz katere se je pisatelj odselil leta 1947, danes ni v lasti njegovih dedičev, ki tudi nimajo nobene povezave z akcijo Project Northmoor. Trenutni lastnik je posestvo kupil leta 2004 za več kot milijon in pol funtov.

"Glede na njegov pomen je skoraj neverjetno, da nikjer na svetu ni centra, v celoti posvečenega Tolkienu," je izpostavil Rhys-Davies. "Ideja je, da bi Tolkienovo hišo spremenili v literarno žarišče, ki bi navdihovalo cele generacije piscev, umetnikov in filmskih ustvarjalcev."

Če sta Sam in Frodo zmogla na Goro Pogube ...
Golding se zaveda, kako težko bo toliko denarja zbrati v pičlih treh mesecih. "A spomniti se moramo na Frodovo in Samovo potovanje iz Rivendella proti Gori Pogube, ki je trajalo približno toliko časa – to nam daje misliti, da bomo tudi mi zmogli."

"Ne bo pa nam uspelo brez svetovne skupnosti Tolkienovih oboževalcev, naše bratovščine podpornikov," dodaja McKellen.

Sorodna novica TV-zgodba Gospodarja prstanov se ne bo prekrivala s filmsko trilogijo

Splačalo bi se primakniti še za hobitovsko hiško
Pobudniki so se s trenutnim lastnikom dogovorili za trimesečen odlog prodaje – v tem času bodo poskušali zbrati štiri milijone za odkup hiše (dodatnega pol milijona bi radi za gradbena dovoljenja, obnovo in sestavo literarnega programa).

Če se nakaplja še več sredstev, jih bodo uporabili za štipendijo za talentirane pisatelje brez sredstev, za gradnjo hobitovske hiške na vrtu in "Smaugovega brloga" za ljubitelje kajenja pipe. Ko bo nekoč stekla, se bo dobrodelna organizacija preživljala z lastnimi prihodki. "Tolkienove hiše nočemo predelati v suhoparen muzej, pač pa v gostoljuben dom za negovanje ustvarjalnosti".

JRR Tolkien je umrl leta 1973, a je še danes eden najbolj spoštovanih in priljubljenih piscev fantazijskega žanra vseh časov. Studio Amazon je lani napovedal snemanje serije po predlogi Gospodarja prstanov – neuradno bo šlo za eno najdražjih serij vseh časov, s proračunom v vrednosti milijarde dolarjev.