Foto: ARS
Foto: ARS

Lovoriko, poimenovano po pisatelju, dramatiku in esejistu Marjanu Rožancu (1930–1990), pa bodo nagrajencu izročili 18. septembra na Trubarjevi domačiji na Rašici. Žirijo sestavljajo Ifigenija Simonović kot predsednica, Vlado Motnikar, Manca Košir, Jonatan Vinkler in Nada Šumi.

Ogledala Vesne Milek

Srečanje v Volčjem Gradu na domačiji
Kulturno društvo Marjan Rožanc v sklopu podelitve 30. Rožančeve nagrade 14. septembra vabi še na srečanje v Volčjem Gradu na domačiji, kjer je Rožanc bival in ustvarjal, ter na pogovor z avtorji in avtoricami nominiranih knjig v Knjižnici Komen.

Vesna Milek je prepričala z zbirko esejev Ogledala, ki je izšla lani pri založbi UMco. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da zmore le redkokdo v kratki formi razviti misel, jo literarno upovedati tako, da se dotakne uma in srca. "Priznana novinarka in pisateljica Vesna Milek to zna. Njeni imenitni intervjuji so blagovna znamka Delove Sobotne priloge, njena doživljanja gledaliških predstav, filmov, razstav in množice prebranih knjig prebujajo v Dobro jutro." (I)zbrala jih je v zbirki, za katero je urednik Samo Rugelj zapisal: "Ogledala so najbrž najbolj osebna knjiga Vesne Milek do zdaj."

Foto: emka.si
Foto: emka.si

Marko Pavliha v knjigi Onkraj materialističnega prepričanja. Duhovna dramila, ki je letos izšla pri Lexpera GV Založba, 17 esejev po mnenju žirije izpisuje z zanosom spoznavalca, široko vednostjo o obravnavanih temah in mistično izkušnjo. S tem bodrilno nagovarja tako dogmatika z ukoreninjenimi privzetimi prepričanji o življenju in svetu kot čuječega potohodca, ki se v prelomnem času duhovnega prebujanja človeštva "iz sanj o trdnosti materialnega sveta" na novo rojeva v samem sebi "v svetlobo višjega razumevanja" in postaja opolnomočen v biblijskem pomenu besede.

Marcel Štefančič, jr.: Slovenski sen; Eseji o nas

V zbirki esejev Pejsaži - sanjati na soncu (Družina, 2021) Robert Simonišek, književnik in umetnostni zgodovinar, k tematiki pristopa pesniško svobodno z obilo asociacij in hkrati racionalno premišljeno, besedila zaznamujejo avtorjevo pretanjeno čutenje, natančno opazovanje, introspekcija, globinski premislek in pretehtano argumentiranje. Pogosto izhaja iz osebne izkušnje, preskoči na splošnejšo problematiko in jo premišljeno razvije do bodisi subjektivnega bodisi objektivnega spoznanja, piše v utemeljitvi.

Foto: Družina
Foto: Družina

Zbirka esejev Slovenski sen (UMco, 2021) Marcela Štefančiča ima podnaslov Eseji o nas in s tem tako rekoč ukaz, naj beremo. "Tokrat se avtor osredotoča na stanje duha doma. Dotika se kočljivih in ključnih tem, ki razgaljajo bedo (redko kdaj kak blišč) našega časa." V knjigi je zbranih 32 esejev. Posveča jih literaturi, filmu, politiki s pogledom nazaj in s sprotnim razmislekom. Avtor kljub kritičnosti, ki je lahko strupena, ne dviguje prsta nad "grešnimi kozli", temveč jih postavlja na mesto, ki jim po njegovem mnenju pripada, je zapisala žirija.

Foto: Založba Sanje
Foto: Založba Sanje

Urša Zabukovec v knjigi Levo oko, desno oko (KUD Logos, 2021) premišljuje o nadvse raznovrstnih temah. Odpira jih z različnih vidikov in čeprav forma časopisne kolumne s svojo omejeno dolžino na videz ne omogoča večjega širjenja in poglabljanja, ji uspeva prav to: na borih treh straneh z asociacijami in zasuki prehaja z enega motiva na drugega, na primer od nedeljskih lovcev prek pravic živali do delovanja najvišjih elit ali pa od Don Kihotovih zaigranih norih zamisli do norosti sodobne zahodne družbe.

Zbirka kolumn Urše Zabukovec je po mnenju žirije knjiga, ki zdaj z enim zdaj z drugim očesom odstira različne poglede in sili k razmišljanju, da bi se mogoče vsaj zavedeli možnosti drugačnega gledanja, če že ne moremo uzreti celote.

Lani je Rožančevo nagrado prejel Esad Babačić za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.