Makedonsko-slovensko pisateljico Lidijo Dimkovsko so 20. maja v Skopju ovenčali z nagrado roman leta, ki ji jo je prinesla knjiga EMŠO. Foto: DSP
Makedonsko-slovensko pisateljico Lidijo Dimkovsko so 20. maja v Skopju ovenčali z nagrado roman leta, ki ji jo je prinesla knjiga EMŠO. Foto: DSP

Nagrajeni roman je avgusta 2023 izšel tudi s podporo slovenskega ministrstva za kulturo, ki je Lidiji Dimkovski omogočilo bivanje na rezidenci v Londonu, in Javne agencije za knjigo (JAK), ki je avtorici podelila raziskovalno štipendijo za pisanje romana. Nagrado roman leta je v preteklosti podeljeval makedonski časopis Utrinski vesnik, zdaj pa jo podeljuje Fondacija Slavko Janevski. Tokrat je bilo v igri za nagrado 36 romanov z letnico izida 2023, so sporočili z Društva slovenskih pisateljev (DSP).

Roman o odtujenosti, izgubi bližnjih in doma
Knjiga bo kmalu izšla v slovenskem prevodu Aleša Mustarja pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki. Roman EMŠO govori o odtujenosti ter o izgubi bližnjih in doma zaradi geopolitičnih in osebnih razlogov v določenem času in prostoru.

"Zgodba romana je psihološka in geopolitična, v njej se prepletata resničnost in njena distopična projekcija. Glavni lik romana je dekle, ki išče svojo identiteto v disfunkcionalni družini ter identiteto svojega očeta – begunca, ki je bil zaradi turškega vdora na Ciper prisiljen zapustiti svoj dom, obenem pa ga je zaznamoval družinski spor, o katerem vztrajno molči in ki vse člane družine pogreza v odtujenost," so o knjigi zapisali na 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars, kjer je bil odlomek na posluh v oddaji Izbrana proza.

V Skopju rojena Lidija Dimkovska od leta 2001 živi v Ljubljani. Foto: Fabula/Nina Pernat
V Skopju rojena Lidija Dimkovska od leta 2001 živi v Ljubljani. Foto: Fabula/Nina Pernat

Danes ena najbolj mednarodno opaženih slovenskih avtoric
Leta 1971 v Skopju rojena Lidija Dimkovska je tam končala študij primerjalne književnosti, sledil je doktorat iz romunske književnosti na Univerzi v Bukarešti, kjer je med letoma 1997 in 2001 delala kot lektorica za makedonski jezik. Od leta 2001 živi v Ljubljani in velja za eno najbolj opaženih slovenskih avtoric v mednarodnem prostoru. Med drugim je dejavna kot urednica za poezijo dvojezične elektronske revije Blesok.

Med letoma 2005 in 2006 je bila kot štipendistka Ad future, programa Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada, zunanja sodelavka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo na SAZU-ju. Med letoma 2009 in 2012 je kot docentka honorarno predavala svetovno književnost na novogoriški fakulteti za humanistiko.

Dimkovska je članica DSP-ja, pa tudi makedonskega društva pisateljev, makedonskega PEN-a, makedonskega društva prevajalcev, mednarodne žirije za nagrado vilenica in za mednarodno nagrado za življenjsko delo na področju poezije Herbert, ki jo podeljujejo na Poljskem. Dejavna je tudi kot prevajalka, in sicer prevaja slovensko in romunsko književnost v makedonščino, piše na spletni strani DSP-ja.